Прочитај ми чланак

Алексић: Одлука о јединству опозиције је на Ђиласу

0

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је председник те странке Вук Јеремић „последњи који би рушио јединство опозиције“, а да је одлука о томе да ли ће се опозиција разјединити и да ли ће Удружена опозиција Србије преживети на председнику Странке слободе и правде Драгану Ђиласу.

„На Ђиласу је и одлука да ли ће за партнере у борби против режима изабрати Народну странку или Покрет слободних грађана, Ненада Чанка, ДСС и сличне“, рекао је Алексић у интервјуу листу „Блиц“.

Алексић је истакао да је став Народне странке да се за слободне изборе не може борити са онима којима је председник Србије Александар Вучић скупљао потписе и којима су изборни услови били довољно добри и 21. јуна.

На питање зашто је Народна странка „толико искључива“, Алексић је одговорио да није искључива, него држи реч коју је дала грађанима Србије и партнерима из УОПС-а приликом оснивања те организације.

„Уосталом, до пре неколико месеци исто су говорили и Драган Ђилас и још неки опозициони политичари. Питање је за њих зашто су променили став. Сви смо поднели жртве због бојкота и подсећам да је потпредседник ДС Саша Пауновић искључен из те странке јер је изашао на изборе, а ДС сада сарађује са ПСГ, који је такође изашао на изборе“, рекао је Алексић.

На питање шта ће се догодити ако Странка слободе и правде „направи договор са ПСГ или СДС“, Алексић је одговорио да је „очигледно да су се већ договорили и да тако руше УОПС“.

Алексић је навео да се Народна странка од свог оснивања залаже за јединствен опозициони фронт.

„Опозиција се први пут ујединила 2018. године, када је Народна странка подржала Ђиласа као кандидата ПСГ за градоначелника Београда. Спремни смо на сарадњу са свима који су бојкотовали лажне изборе и који су доказали да држе дату реч, и поред тога што је Ђилас покушао да нанесе ударац испод појаса Народној странци преко Николе Јовановића“, рекао је Алексић.

Упитан о мерама Владе Србије за сузбијање епидемије вируса корона, Алексић је одговорио да „стање у Србији најбоље одсликава потпуни распад система током борбе против епидемије“.

„Од Кризног штаба је направљено политичко тело које чине подобни лекари, а власт је уместо да се бори за здравље и животе грађана, у сталној борби за политички рејтинг. Грађани су с правом изгубили поверење у све што им се саопштава у вези са ковидом-19“, рекао је Алексић.

„То и није чудно јер су их почетком године убеђивали да је то најсмешнији вирус и да иду у шопинг у Италију, па да ће нам гробља бити мала колико ће бити мртвих, па да смо пред изборе победили корону, да бисмо у последњих неколико месеци доживели катастрофу. За све то време, власт уместо да сноси последице због своје неспособности, одговорност пребацује на грађане Србије и опозицију“, закључио је Алексић.