Прочитај ми чланак

Александар Павић: Ово је циљ напада на Скупштину града, ево шта следи

0

Упад у Скупштину града делује као покушај покретања спирале насиља, сматра политиколог Александар Павић за РТ Балкан.

„Иронично је да се они који себе називају ‘Србија против насиља’ уствари служе насиљем и потежу за насиљем изван институција. Слажем се са оценом портпарола Министарства спољних послова Русије Марије Захарове да је на сцени покушај мајданизације Србије“, каже Павић.

Он додаје да мисли да се опозиција неће зауставити на овоме.

„Они су сада можда чак и ‘прешли Рубикон’. Рекли су да не признају изборе, сами кажу да ово више не може да се решава у институцијама. Шта им онда преостаје осим да пробају да ескалирају неки други вид насиља“, истиче Павић.

Стога, како напомиње, постоји могућност да ових дана буде разних покушаја да се исценирају инциденти да би се испровоцирала полиција.

„Надам се да то неће бити сценарио обојених револуција где постоји тзв. сакрална жртва која уствари треба да покрене гнев народа, али то ћемо видети ових дана. Већ имамо неколико политичара из тзв. ‘Србије против насиља’ који себе представљају као жртве тиме што штрајкују глађу, па Маринику Тепић која не може да уђе у зграду по лек. Ствара се таква атмосфера, ванинституционална, уз јасну подршку западних сила“, додаје Павић.

Саговорник указује и да западна штампа већ увелико говори о протестима и то на такав начин да се даје демонстрантима за право из чега се такође види да се покушава направити таква атмосфера.

„Оно што недостаје овог пута је то што немају велику масу као што су могли да рачунају некад. И може да се деси да ће да пробају нешто да ураде, да нешто исценирају да би пробали да вештачки дигну масу. То је оно што бих можда очекивао као следећи потез. На нашим службама је да то спрече, да то сасеку у корену“, каже Павић и напомиње да сматра да је све ово било планирано и пре избора.