Прочитај ми чланак

Александар Харченко: Лаж је да Русија агитује да СПС буде у власти

0

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко оценио је као лажи изјаве неких српских аналитичара да би Русија волела да у наредној влади опет види Социјалистичку партију Србије (СПС) и да поводом тога врши "притисак и агитовање".

„Не дајемо никоме предност, сматрамо да је то унутрашња ствар Србије. Ми ћемо сарађивати са владом која буде формирана на основу унутрашњих одлука државе, односно њених институтиција“, казао је Боцан Харченко за Курир.

Он је рекао да је позадина оптужби да Русија стоји иза недавних демонстрација у Београду потпуно јасна, односно да је „реч о русофобији и жељи да се Русија истера из региона“. Према његовим речима таквим се оптужбама „жели извршити притисак на Русију и на Србију да се обустави сарадња“.

„Неке европске земље су изјављивале да ЕУ сматра западни Балкан регионом свог глобалног приоритета, док САД отворено кажу да Србија мора што више да смањи сарадњу са Русијом, пре свега у такозваним осетљивим сферама. Они су тако одлучили да сада измисле ову празну причу за коју нема ниједног доказа“, казао је Боцан Харченко.

Оптужбе да Русија стоји за антивладиних демонстрација у Београду и другим већим градовима у Србији, амбасадор је назвао „такозвани фејк, сто посто“.

„Хтели су да створе лошу представу о Русији овде, јер Русија никада – било где у свету – није била међу организаторима таквих немира. Ми се не мешамо у унутрашње ствари било које земље, само желимо билатералну сарадњу. А мешају се они који нас оптужују“, рекао је Боцан Харченко. Б

Он је оценио да Русија и Србија имају добру војну сарадњу и најавио да се, поред тешког наоружања које је у претходном периоду у Србију стигло из ове земље, планира и испорука оклопних извиђачких возила и тенкова Т-72, у оквиру „војно-техничке помоћи“.

На питање о улози Русије у решавању проблема Косова Боцан Харченко је рекао да та земља „пре свега води рачуна о ставу Београда“.

„Дијалог мора да буде частан, да се одвија уз уважавање образложених интереса Београда, Срба на Косову, њихове безбедности, уз уравнотежено посредовање, без задовољавања сувишних амбиција Приштине“, казао је Боцан Харченко.

Руски амбасадор је рекао да „алтернатива дијалогу не постоји“, као и да је Русија као стална чланица Савета безбедности УН „незаобилазни учесник решавања косовског питања“.

„За нас је једино и одрживо могуће решење само оно које је у интересу Београда на основу Резолуције 1244 СБ УН, односно само оно решење које ће бити подржано од Савета безбедности“, рекао је Боцан Харченко и додао да „какво могуће решење може да буде, засад нико не зна“.