Прочитај ми чланак

АЛБАНСКА ТЕРОРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА „ОКО НАРОДА”: Пуцали на Власија, сутра на Србе

0

Српске обавештајне службе мотре на рад мистериозне терористичке организације "Око народа" чији је припадник пуцао на Азема Власија, а мета би им могли бити и локални Срби.

Према незваничним информацијама, мада нова и у јавности готово непозната, организација „Око народа“ (Сyри и Популлит) присутна је на Косову и Метохији, што потврђује и покушај убиства приштинског адвоката Азема Власија, за шта су и преузели одговорност.

Централа ове терористичке организације, како незванично сазнаје „Блиц“, налази се у Швајцарској, а циљеви су им независност Косова, протеривање неалбанског становништва и стварање велике Албаније, уз немилосрдни обрачун са свим неистомишљеницима. Метод рада подсећа на оснивање ОВК, која се свирепо обрачунала са Србима са Косова, али и с Албанцима који нису желели да се прикључе њиховим терористичким акцијама.

– Досијеи појединих чланова постоје у српским обавештајним службама. Њихово присуство на Косову није прошло незапажено и свако њихово деловање схвата се озбиљно – каже за „Блиц“ саговорник упознат с безбедносним претњама у јужној српској покрајини.

Генерал Момир Стојановић, бивши председник Одбора за безбедност у Скупштини, каже да је група, иако млада, под окриљем некадашњих припадника ОВК.

– Сам назив организације упућује на то да њени припадници мотре, гледају на лидере косовских Албанаца и да неће избећи одмазду ако се спроведе споразум са Београдом. Њихови циљеви сигурно јесу максималистички – независно Косово и велика Албанија – каже Стојановић.

Генерал Војске Србије у пензији наглашава да ће тек уследити низ сличних напада у нарушеној безбедносној ситуацији на Косову.

– Део тих сукоба биће изазван истрагама Суда за ратне злочине на Косову. Сигурно да су и Срби угрожени овом нарушеном безбедносном сликом, али су Срби на Косову и Метохији генерално угрожени – каже Стојановић.

Како су пренели косовски медији, Мурат Јашари, брат бившег локалног команданта ОВК Исмета Јашарија, познатог и по надимку Командант Куманово, пуцао је у уторак на Азема Власија, некадашњег комунистичког првака Албанаца у оквиру СФРЈ. Јашари је Власија пресрео на улазу у стан, затраживши да га заступа у неком предмету. Када је адвокат то одбио, Јашари је извукао пиштољ и пуцао му у раме. Због помагања у нападу на Власија, ухапшен су и Авни Луминица, као и Арсим Ибрахими, власник хотела у ком је Јашари одсео. Њима је одређен притвор.

После јучерашњег саслушања код тужиоца, адвокат Мурата Јашарија, Емруш Кастрати је изјавио да његов клијент има здраствене проблеме и да треба да буде подвргнут психијатријском третману. Његов клијент је након хапшења рекао и да би пуцао и на косовског премијера Ису Мустафу и председника Хашима Тачија.

„Осветићемо се свима…“

 

„Организација ‘Око народа’ преузима одговорност за рањавање титоисте Азема Власија! Знамо да ратни ‘лидери’ неће разрешити албанско питање на западном Балкану; знамо да је албанско вођство блиско повезано са криминалним организацијама; знамо да су албанске вође до гуше уроњене у корупцију; организација ће се осветити свима онима који су добили гласове народа, а ништа нису урадили за тај народ, али су се обогатили на име ослободилачких ратова, иако ништа нису урадили. Авни Рустеми живи, и увек и свуда ће нападати издајице!“, наводи се у саопштењу терористичке организације „Око народа“.

Ко је Авни Рустеми?

 

Идејни отац „Ока народа“, ако је судити према саопштењу које су упутили преузимајући одговорност за напад на Власија, јесте Авни Рустеми.

Рустеми је 1920. у Паризу убио Есад-пашу Топтанија када се запутио у Албанију да преузме престо и власт пошто је у Паризу проглашен краљем Албаније. Ово убиство су одређене политичке групе у Албанији сматрале херојским чином, јер је Есад-паша током Првог светског рата био на страни Србије, омогућујући српској војсци повлачење преко Албаније. Есад-паша је сахрањен на српском војничком гробљу на Тијеу у Болоњској шуми.