Прочитај ми чланак

Албанци траже нову локацију за споменик

0

Састанак представника албанских политичких партија с југа Србије о новој локацији за постављање споменика погинулим припадницима ОВПБМ, биће одржан у Прешеву, сазнаје Данас.

На столу ће се наћи „шири списак питања за разговор са представницима Владе Србије уз посредовање ОЕБС“, а Албанци очекују да поред Зорана Станковића, председника Координационог тела за југ Србије, у будућим разговорима учествује и министар трговине Расим Љајић, који је и сам био председник овог државног тела.

„Никоме у овом тренутку није стало до нових тензија нити било каквих екстремних потеза у осетљивом тренутку за Србију, која иде путем европских интеграција, али ни људима на Косову који желе максималну политичку функционалност, а не статус „замрзнутог конфликта“, који никоме не одговара“, рекао је Скендер Дестани, председник Демократске уније долине (ДУД) и потпредседник општине Прешево, за „Данас“.

Упитан да прокоментарише да ли ће доћи до законске легализације уклоњеног спомен-обележја припадницима ОВПМБ, на шта их је позвао и председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић, Дестани каже да је „најважније да се спусте тензије и да се поврати међусобно поверење унутар албанског политичког корпуса, који је и одређеним ставовима исказао нејединство“.

Он за „Данас“ каже да је „у име свих седам партија Албанаца Прешевске долине гостујући у емисији Радио-телевизије Косова изнео осуђујући став поводом рушења споменика Срба на гробљима на територији Косова“.