Прочитај ми чланак

АЛБАНЦИ СТРАХУЈУ од Републике Српске на Космету

0

"На Косову постоји страх да ће формирање Заједнице српских општина (ЗСО) ослабити и онако крхки систем самопроглашене 'државе'", сматрају аналитичари, а преноси Ал Џазира.

a

Фото: Reuters

„На Косову постоји страх да ће формирање Заједнице српских општина (ЗСО) ослабити и онако крхки систем самопроглашене ‘државе'“, сматрају аналитичари, а преноси Ал Џазира.

Статут Заједнице српских општина започеће одмах пошто Косово, како је најављено, 15. децембра буде добило свој телефонски позивни број, наводи се у извештају министарке за дијалог Едите Тахири који је косовска Влада недавно предала Европској унији.

Бриселским споразумом и преговорима између Београда и Приштине у августу прошле године договорено је формирање Заједнице српских општина (ЗСО). Агрон Бајрами, главни уредник „Коха Дитореа“ каже да ЗСО може да се „трансформише у трећи ниво власти, који ће деловати, ако не де иуре, онда де фацто изван легалних оквира Косова“, и додаје да „то може дестабилизовати систем те земље“, која у таквим условима неће бити у могућности да функционише независно.

Група за политичке студије из Приштине у својој анализи упозорава, преноси портал Балкан инсигхт, да ЗСО може постати локална косовска верзија Републике Српске из Босне и Херцеговине, и да ће та заједница на Косову имати сличну сепаратистичку улогу.

„Постоји страх од негативних последица ‘дејтонског модела’, које би на Косову, слично као Република Српска у БиХ, могле створити зону сталне нестабилности и паралисати функционисање самопроглашене ‘државе'“, сматра аналитичар Борис Варга.