Прочитај ми чланак

АЛАРМ ЗА УЗБУНУ: Сви разлози због којих Вучића Немци хвале

0
 Фото: Танјуг - Тања Валич

Фото: Танјуг – Тања Валич

У недељи за нама, у посети Србији је био министар спољних послова Немачке г. Франк Валтер Штајнмајер. Похвалио је економске потезе владе. Нисам приметио да је наша јавност размтрала шта то заправо значи, па да укратко погледамо смисао тих похвала.

Као што знамо, а то чак и Вучић непрекидно понавља, у међудржавним односима је увек реч о интересима, а не о симпатијама. Када ову максиму применимо на изјаве г. Штајнмајера, онда то значи да су у економији Србије потпуно остварени интереси Немачке.

Ако је неко сумњичав, можемо и да поближе погледамо:

1) Продају Телекома Вучић је увео на велика врата изјавом да ће Србија за удео од 78% добити, па он сада рачуна колико је то пара. Остављам по страни то што држава има 58% власништва, а не 78%, што је Вучић потписао да ће тендер за продају Телекома бити објављен до краја године још у Меморандуму са ММФ и што цифре на име продајне цене којима председник владе барата личе на тзв.инвестицију у тзв. „Београд на води“. Овде је важно да он спроводи интерес Дојче Телекома који је већ све друге оператере покуповао у окружењу, па је после неуспелог покушаја у 2011.години, сада у налету да узме и Телеком. Вучић све то ради, важно је нагласити, упркос масовним противљењима грађана Србије овој продаји. Отуда похвале Немца.

Branko Pavlovic2) Закључује се производња свиња са немачким партнером, којим Србија уништава све своје могућности у овој области и уступа Немцима своје право извоза у Русију, које они услед контрасанкција Русије немају. Вучић им даје наше погодности производње и развоја, ексклузивна права и олакшава Немцима да они истрајавају у својим санкцијама према Русији, пошто ће контра-мере ублажити уз Вучићеву помоћ. Наравно да ово заслужује велику похвалу Немаца.

3) Убрзава се припрема приватизације ЕПС-а, наравно тако да не буде баш сусретно са продајом Телекома, јер тај залогај би Вучићу мога да остане у грлу и да га „удави“, али са снажним издвајањем свега профитабилног у један централизован систем који заправо контролише све друге сегменте, пре свега производњу. Све што Немци онда треба да ураде је да тај сегмент купе и све је под њиховом руком. Заиста за похвалу због спровођења немачких интереса.

Сви ти разлози због којих Вучића Немци хвале су за нас Србе аларми за узбуну, зато што је погубност потеза владе управо у области економије далекосежно штетна.

У ком правцу иде појачавање неоколонијалног положаја Србије, објаснила нам је Зорана Михаиловић. Мало им је суманута приватизација Аеродрома Београд, такође предвиђена Меморандумом са ММФ-ом, него ће сада да пре приватизације направе неке Аеродоме Србије, а та компанија би у свом саставу имала све аеродроме у Србији.

То наравно нема никаквог економског смисла, али ће зато странци преко уплива у менаџмент нове компаније моћи да малтретирају Русе на аеродрому Ниш, са циљем да их отерају, а моћи ће и Лађевци и Поникве да постану део приватних ингеренција странаца, тако да неко будуће отрежњење Срба и окретање од НАТО ка сопственим интересима неће моћи да угрози утицај странаца и на овим аеродромима.

Да ли „жестоки“ критичари Вучића (Пајтић, Тадић, Радуловић и да не набрајам) уопште указују на ове веома озбиљне проблеме? Не, наравно. Они само жале што немачке похвале нису њима упућене. И то је сва разлика међу њима.

Странци знају шта раде и с ким, ми знамо да читамо њихове похвале и намере, а пословица „чега се паметан стиди тиме се луд поноси“ објашњава све остало.

fsksrb.ru