Прочитај ми чланак

Ако се прихвати француско-немачки план тзв. Косово постаје независна држава

0

Француско-немачки план је најотворенија порука Србији и српском народу. Ако би се тај план прихватио, то би значило, и де факто и де јуре, да је Косово независна држава, рекао председник СНФ

Не постоји решење за косовско питање, постоји решавање, јер је то процес. Решење је да људи нормално живе, у коегзистенцији. Ја нисам против Европске уније (ЕУ), ако би Косово, у саставу Србије, ушло у ЕУ. И раније сам говорио о Косову као слободној земљи, али не независној држави“, рекао је за Данас Момчило Трајковић, председник Српског националног форума, приликом посете Врању.

Трајковић је објаснио да је могуће, на простору јужне Србије, живети „нормално“.

„И данас имате код обичних људи српске и албанске националности нормалну комуникацију, друже се, раде заједно. Али, проблем су политичке елите и међународна заједница, који су, као фактори који треба да решавају кризу, постали фактор кризе. Сви праве кризу – Косово, Приштина, Београд, међународна заједница. Често одем у Ђаковицу и нико ме не дира. Али, ако је инсценирано да се нешто догоди у Ђаковици, Приштини, Чаглавици, Косовској Митровици или Грачаници, то ће се десити јер је то потреба политике и политичких елита“, казао је Трајковић, правник рођен у Чаглавици код Приштине.

Додао је да „разграничење или подела Косова и Метохије није техничко, већ суштинско питање“.

„Постоји моја изјава од пре четири године упућена Вучићу. Рекао сам тада да је разграничење издаја. Ако дође до таквог сценарија, болеће као кад тестером режете и парчате нешто. Ако дође до тога, Шумадија ће ‘постати’ Косово, фигуративно“, рекао је Трајковић.

Потом је објаснио овај свој став.

„Шумадија ће ‘постати’ Косово зато што ће носити терете свих несрећа – и Срба из Крајине, и Срба из Босне, и Срба из Црне Горе, и Срба са Косова. Под тим теретом стење та централна Србија. Сматрам да ће доћи до тектонског поремећаја у остатку Србије, која ће постати регионални проблем. Евентуалним разграничењем неће се затворити косовско питање. Зато и говорим да не постоји решење за косовско питање, већ само решавање“, образложио је саговорник Данаса.

Говорећи о реципроцитету у правима Срба на Косову и Метохији и Албанаца на југу Србије, о чему се често полемише у јавности, Трајковић је истакао да „чињеница да се не решава проблем југа Србије даје шансу милитантним снагама да праве такозвани реципроцитет“.

„Ако српска политика не може да реши југ Србије, чему да се надамо ми на Косову, где Србија нема ингеренције. На југу Србије држава има ингеренције, а она тај проблем не решава. Та решења која се траже за Косово понуђена су од међународне заједнице у оквиру независне државе Косово. А, Вучић жели да нам прода причу како ће то бити решено у оквиру српског система. Такав погрешан Вучићев приступ даје шансу милитантним снагама на југу Србије да траже решење као што се тражи решење за Србе на Косову и Метохији“, рекао је Момчило Трајковић.

Наш саговорник је подсетио на француско-немачки план о решавању питања Косова и Метохије, рекавши да је тај предлог „најотворенија порука Србији и српском народу“.

„Нисам погледао план, не знам шта тамо пише, могу само да претпоставим. То је најотворенија порука Србији и српском народу. Ако би се тај план прихватио, то би значило, и де факто и де јуре, да је Косово независна држава“, тврди Трајковић.

Он примећује разлику у одласцима Срба и Албанаца са Косова и Метохије.

„Срби одлазе, продају, чупају корене јер се више неће враћати. Албанци одлазе да би економски ојачали и све што зараде улажу у Косово. Њима је одлазак нада за повратак“, закључио је Трајковић.