Прочитај ми чланак

Ајде куме, да те видимо: Хаг позвао Владу Србије да се изјасни о Шешељу

0

nikolic-vucic1

Хашки трибунал позвао је у уторак Владу Србије да се изјасни о гаранцијама за могуће пуштање Војислава Шешеља на привремену слободу до изрицања пресуде.

Расправно веће председавајућег судије Жан Клода Антонетија затражило је од власти у Београду да се изјасне да ли могу да гарантују за спровођење услова под којим би Шешељ, на иницијативу самог већа, био привремено ослобођен.

Од званичног Београда, Трибунал очекује да одговори може ли, између осталог, „обезбедити да Шешељ буде стављен у кућни притвор… и да ће било какав његов покрет из медицинских разлога бити обављен уз пратњу полиције“. Од српске владе се тражи и да „обећа да ће Шешеља сместа ухапсити ако прекрши услове и одузети му пасош и не дозволити му да се било где креће или путује с места где ће боравити“.

Влада Србије ће морати да гарантује и Шешељеву безбедност током боравка на привременој слободи и Трибунал обавестити ако она буде угрожена. Од власти у Београду очекује се и да спречи Шешељев контакт са жртвама и сведоцима, као и могућност његовог утицаја на њих у било каквом облику. Уколико Шешељ прекрши услове, српске власти биће дужне да одмах обавесте Трибунал.

Рок за изјашњавање власти Србије о гаранцијама за Шешеља је недељу дана. Шешељ је с гнушањем одбацио „било какве гаранције издајничке, прозападне владе у Србији“. Нагласио је да једино ограничење које прихвата, ако претресно веће одлучи да га привремено пусти на слободу, то да неће напуштати територију Србије.

Неколико пута, међутим, лидер радикала је усмено од расправног већа тражио да му укине притвор, у којем је, по његовој оцени неоправдано већ 11 година, али је Трибунал одбио да размотри тај предлог, оцењујући да није процедурално исправан. Суд је, почетком јуна, одбио Шешељеву жалбу на првостепену одлуку о наставку процеса са новим судијом, после изузећа судија Фредерика Хархофа на захтев самог Шешеља.

(Бета)