Прочитај ми чланак

АДВОКАТ УЗБУЊИВАЧА из Крушика: Случај бизаран, Вишим судом управља Вучићев друг?!

0

Само дан након што је Владимир Гајић, адвокат радника "Крушика" Александра Обрадовића суду предложио да му укине меру кућног притвора, Виши суд у Београду навео је да није обавезан да одлучује о том предлогу, а тужилац за високотехнолошки криминал је исти одбио.

Foto: Savez za Srbiju, pokret Dveri

Шта то конкретно значи у случају овог узбуњивача?

Мера кућног притвора не истиче, она може да се преиспитује свака три месеца, а Александру Обрадовићу би забрана напуштања стана могла да важи до изрицања правоснажне пресуде или упућивања на издржавање казне затвора. Тако је навео Виши суд у Беграду, уз подсећање да суд није у обавези да одлучује о предлогу браниоца да му се укине мера кућног притвора.

Иако није дужан, суду није забрањено да одлучује, каже за Н1 бранилац Владимир Гајић и објашњава зашто сумња у рад правосудних органа у случају који оцењује као бизаран.

„Ово саопштење Вишег суда у Београду, као и чињеница да су Апелациони суд у Београду и Ванрасправно кривично веће Вишег суда у Београду тек након скоро две недеље од изјављене жалбе против одлуке о притвору одлучивали истога дана, само говори у прилог сумњама да правосудним органима диригује извршна власт“, навео је адвокат Владимир Гајић.

У прилог тој тези Гајић наводи да Вишим судом управља судија Александар Степановић, друг Александра Вучића, који је, каже, за седам година напредовао од судије окружног до судије Врховног касационог суда и то, како тврди, без вођења иједног случаја.

Гајић није морао дуго да чека ни на одлуку поступајућег тужиоца за високотехнолошки криминал који је одбио предлог о укидању кућног притвора само дан након његовог подношења.

Тужилаштво Александра Обрадовића терети за одавање пословне тајне, јер сумња да је пет година неовлашћено прибављао поверљиве податке о фабрици оружја „Крушик“ и предао их страном држављанину у циљу објаве на интернету. За то кривично тело прети му казна затвора од две до десет година, и новчана казна.

Гајић, пак, упозорава да је законом изричито одређено да пословна тајна не могу бити информације којима се прикривају кривична дела или злоупотреба службеног положаја.

Александар Обрадовић, у прилог томе, каже да је у јавност изнео тек мали број својих сазнања, а да су до сада о незаконитим радњама били обавештени и шеф државе и министар војни, и то у анонимним писмима радника и чланова синдиката. За лист „Данас“ наводи и да „Крушик“ послује са губитком, и да су радници запослени по страначкомм кључу као гласачки потенцијал – уплашени и уцењени. Тек су ти наводи били повод за реакцију Министарства одбране које је оценило да им је циљ „узнемиравање јавности и радника тог предузећа, те помагање иностраној конкуренцији да уклони Крушик и заузме његово место на светском тржишту“.

„Поводом још једног политичког и злонамерног напада на предузеће Крушик, Министарство одбране жели да упозна јавност да се плате радницима исплаћују редовно, а да се пословна политика води искључиво у интересу Крушика и ни једног другог предузећа“, навело је Министарство одбране.

Иако ће све што зна о пословању фабрике и умешаности оца министра полиције у спорну трговину оружјем Александар Обрадовић, како наводи, доставити Тужилаштву, чињеница је да исто до сада нити се огласило, нити је покренуло поступак.