Прочитај ми чланак

Ацо и Беба, Мило и Вучић, ДПС и СНС – љубав тешка милионе евра

0

Подаци о издацима црногорског "Мтел"-а, ћерке фирме српског "Телекома", који су се "прелили" у џепове брата председника Црне Горе Мила Ђукановића и оснивача Института за јавну политику Владимира Бебе Поповића, а које је изнела потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, само су наставак дугогодишње приче о пословним везама српског и црногорског врха.

Тепић је на конференцији за новинаре изнела податке о, како је навела, вишемилионским износима које су циркулисале на поменутим релацијама.

“Вучић је плаћао породицу Мила Ђукановића, Бебу Поповића, награђивао кума Бате Гашића, колико је милиона евра одлазило и успумпавало се на беспотребне ствари. Све ове коруптивне, криминалне послове је за Вучића обављао Владимир Лучић, директор Телекома, који је био директор ‘М тел’-а у Црној Гори, који је ћерка филма ‘Телекома’. И годинама је исти тај Лучић систематски упропаштавао ‘М тел’, да би пре годину дана, у децембру 2020, прешао у ‘Телеком’.“

Објаснила је како је изгледала та процедура.

“Испумпавање новца за Аца Ђукановића: Од 2015. за закуп непокретности, рентирање простора давао је месечно по 6-7.000 евра, али се ситуација мења пред изборе, кад износи одједном скачу на 200.000 евра месечно, и то за простор који Ацо Ђукановић рентира баш државној фирми, за огромне паре, а за простор који уопште није био потребан, јер се у њега никада није уселио повећан број радника. Укупна вредност плаћања и комбинација између Лучића и Ђукановића изашла је на 2,5 милиона евра“, рекла је Тепић и додала:

“Издаци за Институт за јавну политику Владимира Бебе Поповића: најближег сарадника Вучића; месечне апанаже у почетку 3.300 евра 2017. а онда 6.000 евра месечно у последњим месецима 2021. године. Укупно је дато 407.000 евра“.

Сарадња на Београду на води

Годинама уназад се, заправо, спекулише о пословним везама српског и црногорског председника.

Као једна од главних спона спомињао се Мохамед Ал Дахлан. Човек са чувене фотографије на којој се налази између српског председника Александра Вучића и црногорског Мила Ђукановића. Како су писали медији, Дахлана прати врло контроверзна биографија, од сумњи да је у умешан у убиства саудијског новинара Џамала Кашогија и лидера Палестине Јасера Арафата, трговину оружјем па све до саветовања краљевске породице УАЕ. Ипак, овај човек има пасоше и Србије и Црне Горе, а спомиње се као један од главних људи задужених за изградњу Београда на води.

На ове везе не тако давно подсећао је лидер Двери Бошко Обрадовић у Твитер преписци са шефицом информативне службе СНС Владанком Маловић.

„Драга Владанка, како се Вучић упознао са Мухамедом Дахланом, ако не преко Мила Ђукановића? Зар Дахлан прво није добио црногорско, а потом и српско држављанство? Зар он није главни инвеститор Београда на води? Изузев ако паре нису Милове и Вучићеве а он је само маска“, написао је Обрадовић.

Да је управо Београд на води окосница пословних односа Вучића и Ђукановића, говорио је и премијер Црне Горе Здравко Кривокапић непосредно након што је постављен на ово место.

“Ја знам, и сад ту морам да будем искрен, да су господин Вучић и господин Ђукановић већи пријатељи него ја, и не знам који, ево мој најближи кум. Јел’ можемо ви и ја то да докажемо ? У овом тренутку не можемо, али доћи ће вријеме када ће све ствари бити потпуно транспарентне”, рекао је Кривокапић тада у разговору са новинарем.

И Вучић и Ђукановић су ове наводе демантовали. Вучић је изјавио да никада није имао пословне аранжмане са Милом Ђукановићем, а Ђукановић да су наводи о њиховој пословној сарадњи глупост.

Беба шаптач

Још једна веза између двојице државника био би Владимир Беба Поповић, који се спомиње и у подацима која је Тепић објавила.

Оснивач Института за јавну политику годинама уназад се спомиње као главни медијски саветник и Вучића и Ђукановића. О овоме се писао и швајцарски радио.

“Вреди запазити да обојица шефова држава посежу за услугама истог спин-доктора: Владимир Беба Поповић их обојицу годинама саветује“, навели су називајући Поповића “шаптачем“.

“Он је опран свим водама и познат по рафинираним манипулацијама јавним мњењем“, закључили су.

Недавно је председник Странке слободе и правде Драган Ђилас рекао да је дошло до разлаза Поповића и Вучића.

“Чуо сам да је господин Беба Поповић напустио господина Вучића, не ради више с њим. Можда би то могло да буде образложење за једну овакву смејурију и аматеризам који су они у овом случају показали“, рекао је Драган Ђилас, говорећи о афери која је настала писањем медија о његовим рачунима на Маурицијусу и наводних 5,7 милиона евра на њима.

О утицају Поповића на настанак Српске напредне странке, а затим и на њену пропаганду навелико се причало, а он је махом означен као један од главних идејних твораца политике владајуће странке.

Тако је његов Институт за јавну политику стручно образовао и чланове Српске напредне странке, што се видео у извештају Државне ревизорске институције. Како се наводи у том документу, напредњаци су услуге тог института за укупно 324 кандидата платили 1.604.000 динара или око 13.600 евра.

О блискости Поповића са режимом сведочио је и видео који је својевремено објавио власник Пинк телевизије Жељко Митровић, а на којем се види како се он и Поповић добацују фризбијем, уз опис “Мој друг Беба и ја гледамо Кију у Хит Твиту”. Истог месеца претходне године, Поповић се појавио и на промоцији књиге Горана Весића, где му је друштво правила бивша жена председника Србије Александра Вучића. У медијима су се појављивале и фотографије Поповића са Ђукановићем.