Прочитај ми чланак

Абазовић: Неке србофилне и русофилне структуре имале утицај на претходну владу

0

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је да се залаже за регионалну иницијативу "Отворени Балкан" и оценио да би Косово имало највећу корист од учешћа у њој, преноси Кљан Косова.

Тзв. Косово и Црна Гора одбили су да учествују у „Отвореном Балкану“, а Абазовић је у интервјуу Кљану Косова рекао да је „Отворени Балкан“ осмишљен тако да обухвати шест земаља Западног Балкана.

„Отворени Балкан је направљен за шест држава, није прављен за пет и по или три и по државе, већ за шест. Свако ко учествује представља себе и своју државу. Моје мишљење, можда грешим, јесте да је највећи интерес у региону да Косово буде у свакој регионалној иницијативи“, рекао је Абазовић, преноси Косово онлајн.

Абазовић је рекао и да тврдње да је „Отворени Балкан“ иницијатива Александра Вучића за стварање „Велике Србије“, немају смисла с обзиром на то да у том пројекту учествује и Албанија.

„Најважније је да се повећа поверење између држава у региону, и да би се то десило мора да постоји комуникација, а то се дешава само два пута годишње – у Берлину и Бечу где смо се срели са премијерима прошлог јуна, где се разговара и попије кафа, и нико више ни са ким не комуницира. Мислим да је то погрешан начин. Не знам ко је тај који воли да чека на граници, не говорим само о туристима са Косова у Црној Гори, већ и о грађанима Црне Горе који желе да иду у Србију или било где у региону“, казао је Абазовић.

„САД и ЕУ моју владу видео као спас за заустављање негативног утицаја“

Абазовић је изјавио и да су САД и Европска унија његову владу видели као спас за заустављање негативног утицаја на Балкану.

Истакао је да је веома задовољан подршком, која долази од разних међународних структура и да је тиме позитивно изненађен.

„На тај начин су то видели као спас у новој власти и њихова подршка свакако мора бити добро искоришћена“, казао је он.

Подвукао је да ће се ентузијазам који постоји у овом тренутку само повећати ако се донесу неке одлуке које је претходна власт пропустила да донесе.

„Овај ентузијазам ће бити узалудан ако не будемо успели донети неке одлуке, које су веома важне за државу Црну Гору. Оптимиста сам и сматрам да се без велике међународне подршке, а не интервенције, неке ствари не могу постићи, а ту су годинама“, казао је црногорски премијер.

Рекао је да је током званичне посете Сједињеним Америчким Државама – док је био потпредседник претходне владе – упозорено да ће се нешто догодити између Украјине и Русије и да је то упозорење била могућност да се Црна Гора окрене Западу и не дозволи могући руски утицај кроз различите структуре.

Признаје да постоје русофилске и србофилске структуре које су имале утицај на претходну владу, за које каже да су биле највећи подстицај да се формира нова влада потпуно европског духа.

„То је велики изазов за мене и власт, али сам уверен да се курс Црне Горе неће променити и доћи ћемо у ситуацију да преко 80 одсто становништва апсолутно подржава прозападну политику“, казао је он.