Прочитај ми чланак

„5. ОКТОБАР ЈЕ ПРЕВАРА… Где су сад они, а где сам ја?“

0

Београд -- Шеф српске дипломатије и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да је "5. октобар превара" финансирана из иностранства.

Коментаришући 17. годишњицу петооктобарских демонстрација којима је окончана владавина Слободана Милошевића, Дачић је казао да Војислав Коштуница, кандидат Демократске опозиције Србије на председничким изборима 24. септембра 2000. године, није однео изборну победу.

„Лично сам веома захвалан због 5. октобра јер, да није било њега, не бих постао председник СПС“, каже Дачић.

Осим тога, лидер социјалиста је навео и да је 5. октобар „једна велика превара“.

„Не говорим о обичном народу, већ о начину на који је изведен и припремљен, финансиран из иностранства – говорим о томе да Коштуница није победио и говорим о онима који су извели 5. октобар. Где су они сада, а где сам ја? Ја сам на свом месту у својој партији, а они су издали све, и народ и своје партије, променили су све што су могли да промене“, рекао је Дачић.

Осим тога, председник Србије Александар Вучић изјавио је нешто раније да ништа посебно не мисли о 5. октобру.

Председник ДС Драган Шутановац рекао је да је 5. октобар 2000. године један од најважнијих датума модерне српске историје.

„Грађани су тада гласали против ратова, беде, немаштине, санкција, а за европску перспективу Србије, демократску модерну земљу која ће достићи европске стандарде“, рекао је председник ДС.

Данас се навршава 17 година од великих демонстрација у Београду којима је 5. октобра 2000. окончана владавина Слободана Милошевића. Демонстрације су избиле пошто је Милошевић одбио да призна резултате избора за председника Савезне републике Југославије (СРЈ).

Демонстранти су 5. октобра у Београду, на платоу испред тадашње Савезне скупштине, а данас Дома Народне скупштине, стигли из читаве Србије у колонама аутомобила, аутобуса и камиона дугачким десетине километара, пробијајући булдожерима полицијске блокаде на путевима.

Већ у преподневним сатима полиција је употребила сузавац како би спречила демонстранте да уђу у зграду парламента, али безуспешно. Зграда Савезне скупштине је демолирана и запаљена, као и зграда РТС-а у Таковској улици.

Полиција је убрзо престала да пружа отпор и махом се придружила грађанима.

У вечерњим сатима 5. октобра 2000. грађанима се са терасе Скупштине Београда обратио нови председник СРЈ Војислав Коштуница, а наредног дана, 6. октобра, Милошевић је признао изборни пораз и честитао Коштуници.

У демонстрацијама је погинула Јасмина Јовановић из Милошевца код Велике Плане, која је пала под точкове камиона. Момчило Стакић из Крупња преминуо је од последица срчаног удара.

Повређено је 65 људи.