Прочитај ми чланак

Томислав Николић: Преговори са Приштином само уз присуство УН

0

Београд — Томислав Николић пренео Бан Ки Муну да ће Србија тражити да разговори са привременим властима у Приштини од сада буду вођени уз присуство представника УН.

Састанак је почео нешто после 16 часова, а по његовом завршетку званичници нису давали изјаве за јавност.

Николић је рекао да УН треба да имају активнију улогу у борби за очување принципа међународног права, територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица УН, и спровођење Резолуције 1244, саопштено је из Председништва.

Кад је реч о ситуацији на Космету, Николић је указао да су недавни учестали инциденти, за које су одговорне власти у Приштини, покушај да се испровоцира српска страна пред наставак дијалога.

Николић је "још једном позвао све међународне факторе на Косову и Метохији, па тако и Уједињене нације, да обављају своје дужности у складу са мандатом и осигурају мир и безбедност за све грађане покрајине".

Бан је, истовремено, изразио задовољство својом посетом Београду и додао да је уверен да ће Република Србија дати пуни допринос раду УН, поготово у наредних годину дана, током председавања Вука Јеремића Генералном скупштином УН.

Он се, након разговора са Николићем, састао са Јеремићем, који га је и дочекао на Аеродрому Београд. У 18 сати генерални секретар УН се састао и са мандатаром за састав нове владе Ивицом Дачићем, а разговарао је и са председником Демократске странке Борисом Тадићем који му је предочио свој план од "четири тачке" за КиМ.

 

(Танјуг)