Прочитај ми чланак

Срби са Космета у Београду траже уклањање албанских цариника

0

Траже поништавање споразума БГ-ПР
Представници три удружења Срба са Косова предали су Скупштини Србије петицију у којој траже поништавање свих споразума које је Београд потписао са Приштином.

Председник Друштва српско-словенске солидарности Владимир Ракић рекао је новинарима да је шефу кабинета председника Скупштине предата петиција за укидање споразума јер су они,како је рекао, "у супротности са Уставом и законом".

Представнике удружења примили су шеф кабинета председника Скупштине Небојша Пешић и саветник председника парламента за спољну политику Миодраг Поповић.

Поповић је објаснио да председник парламента није могао да их прими због данашње седнице на којој се бира Влада, али ће му петиција свакако бити предата, као и председнику Републике и будућем премијеру.

Три удружења са Косова прикупила су 27.000 потписа грађана који захтевају поништавање споразума. Ради се о петицији коју су покренули удружења Народни покрет "Отаџбина", "Стара Србија" и Друштво српско-словенске солидарности, јер сматрају да су споразуми постигнути у Бриселу противни Уставу Србије.

Он је поручио да ће све одлуке које буду донете, а везане су за Косово и Метохију, и у Скупштини и у Влади бити пренете јавности, и додао да ће овај високи дом бити отворен за све грађане Србије.  Такође је истакао да је тренутно блокиран комерцијални саобраћај на администартивном прелазу Јариње и да се може десити да у блокади буде и путни саобраћај, како би се уклонили цариници који сагласно тим споразумима обављају контролу робе.

 – Наш циљ је да скренемо пажњу будућој власти да се не слажемо са тим споразумима и тражимо њихово поништавање – истакао је Ракић.

Он је рекао да је шеф кабинета председника Скупштине Србије прихватио да један примерак петиције проследи председнику Србије Томиславу Никлолићу и мандатару за сасатав нове Владе Србије Ивици Дачићу.

Према његовим речима, та петиција предата је данас јер се, како се изразио, "навршава годину дана од почетака отпора Срба на северу Косова шиптарским институцијама и имплементацији албанске власти у том делу Покрајине".

– Петиција је предата данас и због тога што се гласа о новој Влади Србије. Рачунали смо да ћемо на једном месту наћи и председника Републике и мандатара и председника Супштине Србије, али задовољни смо што је петицију примио шеф кабинета председника парламента – рекао је Ракић.

(Бета, Танјуг)