Прочитај ми чланак

Срби са Космета се не предају – барикаде у месту Рударе

0

 

Срби су се самоорганизовали и око 22 часа подигли  нове барикаде на магистралном путу Лепосавић – Приштина у месту Рударе у општини Звечан.

 

Нове барикаде поставили су у знак протеста због затварања алтернативних путних праваца на северу Космета од стране КФОР-а. Барикаде Срба у Рудару постављене су по цик-цак систему, а чине их истоварена дрва, балвани и велики бетонски блокови.

 

По речима мештана, циљ је да се успори саобраћај и онемогући пролазак представника албанских окупаторских власти.

 

Око поноћи пристигле су снаге КФОР-а, ситуација је веома напета, али Срби су решени да не одустану, сваким часом пристиже све више и више њих из свих делова Космета.

 

КФОР је развукао бодљикаву жицу на само 20 метара од барикада.  Блокиран је Железнички мост који повезује Звечан са насељем Рударе, чиме је прекинут саобраћај на релацији Звечанe- Лепосавић.

 

Срби и даље пристижу, неки преко поља пешице, други само њима знаним путевима. Сви су свесни да је питање времена када ће опет КФОР применити силу, али сви су решени да не одустају и не буду поданици албанских окупаторских власти.

 

Додатак: 02:00

 

Војници КФОР-а су уклонили барикаде после више од два часа пошто су их Срби поставили и отишли ка Лепосавићу, акција је протекла без инцидената.

 

Препреке од дрвета и бетонских блокова су у потпуности уклоњене,  а мoст прeкo Ибрa у Рудaру je дeблoкирaн, као и пoдручje кoje je билo у тoтaлнoj блoкaди зa врeмe oпeрaциje кojу je спрoвoдиo КФОР.

 

Изнад Косовске Митровице и Звечана је током акције надлетао и хeликoптeр КФОР-а.

 

Пoслe уклaњaњa бaрикaдa ситуaциja у Рудaру je мирнa. Пoштo je акција зaвршeнa, дeблoкирaни су сви путни прaвци кojи вoдe кa Звeчaну.