Прочитај ми чланак

Соња Лихт у „Политици“ вршила чистке и награђивала подобне

0

Председница Удружења новинара Србије и бивша главна уредница листа „Политика“ Љиљана Смајловић изнела је данас податак о сопственим примањима у „Политици“ у време док је била главни и одговорни уредник тог листа.

Реагујући на изјаву доскорашње председнице Управног одбора „Политике“ а.д. Соње Лихт – да је у тренутку када се тај лист налазио „пред амбисом“, руководство те медијске куће, без обзира на дугове који су расли из дана у дан, примало огромне зараде – Смајловићева је прецизирала да је као главни уредник „Политике“ примала плату од 160.000 динара, што је била динарска противвредност за 2.000 евра.

– Позивам госпођу Лихт да објасни зашто је, пред амбисом који сам наводно оставила, плата новом главном уреднику “Политике“ била драматично и вишеструко повећана у односу на моју – наводи се у изјави Љиљане Смајловић достављеној медијима.

Смајловићева објашњава да раније, када је такође у таблоидима било спекулација о њеној наводно астрономској плати, није била у могућности да реагује, јер је била обавезана правилником који јој није дозвољавао да у јавност износи податке о примањима у „Политици“.

Соња Лихт је вербално напала Смајловићеву да немају легитимитет они који су “Политику“ довели на ивицу амбиса и да све што је након тог учињено било ради спасавања куће од пропадања.

– УО је именован јула 2008. године и тада смо затекли катастрофалну ситуацију у “Политици“ и “Политици а.д“. Затекли смо милионске дугове“ -рекла је Лихт новинарима.

Соња Лихт је рекла да су чланови УО покушавали да нађу новац за откуп удела од компаније ВАЦ, али и да би и то било проблематично, јер би тада држава била једини власник.

– То би значило да држава опет улази у пуно власништво над неким медијом, што је супротно са медијском стратегијом коју је прихватила претходна влада, односно да држава изађе из власништва у медијима.

Смајловићева је додала да је Соња Лихт 2008. године тврдила да је смењује јер је просечни дневни тираж „Политике“ био 75.000 примерака, али да је тираж тог дневног листа за време док је Соња Лихт газдовала државном имовином у том предузећу смањен за трећину.

– Претходно је обављена политичка чистка новинара који се нису уклапали у нови уређивачки концепт, укључујући ту и Светлану Васовић Мекина, која је претходно добила годишњу награду као најбољи новинар у компанији“ – навела је Смајловић.

Према њеној тврдњи, Соња Лихт је од читалаца и грађана сакрила податак да је у име државе одбила да искористи право прече куповине удела немачког ВАЦ-а у „Политици“.

– На крају је тај удео кришом продат тајкуну Демократске странке Мирославу Богићевићу, тобож без знања Соње Лихт, која се повукла из ‘Политике’ у априлу. Тврдим да је операција преузимања ‘Политике’ започета још у јануару ове године, откупљивањем потраживања листа и то уз знање госпође Лихт, које је била особа од великог утицаја на тадашњег председника Србије Бориса Тадића“ – наводи се у изјави Љиљане Смајловић.

Са тим у вези огласио се и вицепремијер Александар Вучић који је у Дневнику РТС-а рекао да је Политику, као услугу Демократској странци, купио власник „Фармакома“ Мирослав Богићевић. Вучић је још рекао да је Богићевић на то принуђен и да је, осим удела у Политици, купио и потраживања Вечерњих Новости и новосадског Дневника.

Власник „Фармакома“ Мирослав Богићевић потврдио државним органима да је купио 50 одсто акција дневног листа „Политика“, пренео је РТС.

Председници новинарских удружења – НУНС и УНС оцењују да Вучићева изјава да је власник „Фармакома“ натеран да купи „Политику“, личи на то да иза свега стоји договор Богићевића и бивше власти.

Председница удружења новинара Србије Љиљана Смајловић оценила је да јој се из Вучићеве изјаве чини да само ВАЦ овде није направио никакав прекршај. Према њеним речима, проблем у прикривању продаје Политике је то што су људи који су водили бригу о уделу државе у том листу, пре свега Управни одбор „Политике“, изиграли поверење и у најмању руку несавесно газдовали државном имовином. Упитана шта је ново сазнала из Вучићеве изјаве, Смајловић је рекла да је сазнала да је Богићевић лагао када је рекао да није купио „Политику“, као и да је ДС лагао када је рекао да нема појма ко је купио тај лист.

 

( Правда )