Прочитај ми чланак

Превирања у покрету Двери због Новог Сада

0

Старешинство Покрета Двери донело је одлуку о искључењу Мирослава Паровића и Александра Ђурђева из Новог Сада из Покрета Двери.

Због нарушавања јединства Покрета и прављења фракција, због непоштовања структуре и правила Покрета и изазивања међуљудских сукоба у Дверима, због необавештавања Старешинства и Руководства Покрета о преговорима о локалној власти у Новом Саду, Старешинство је одлучило да Паровића и Ђурђева искључи из Покрета Двери.

Даном доношења ове одлуке Мирославу Паровићу и Александру Ђурђеву престају сва овлашћења у телима Покрета и Управи повереништва Двери Новог Сада.

Пошто су, по Закону, Паровић и Ђурђев власници својих мандата у скупштини Новог Сада, позивамо их да, у складу са вољом грађана који су гласали за Двери, одборничке мандате врате Покрету Двери, или уколико то не желе да ураде, учине све да се сруши власт Демократске странке и Лиге социјалдемократа Војводине у Новом Саду.

Такође, Старешинство је донело одлуку да разреши дужности Управу новосадског повереништва те да привремено, до даљњег, Управа Руководства управља радом новосадског повереништва и представља Двери у Новом Саду.

(Старешинство Покрета Двери)

Двери Нови Сад: „Старешинство“ је диктаторски узурпирало сву власт у покрету Двери

Повереништво Покрета Двери Нови Сад обавештава јавност, активисте, симпатизере и све оне који су на Ђурђевданским изборима своје поверење предали Покрету ЗА Живот Србије да је Старешинство покрета из нама непознатих разлога, пустило у јавност следеће дезинформације:

1. Тенденциозном објавом да су из Покрета избачени Мирослав Паровић и Александар Ђурђев јавност се доводи у заблуду да је остатак одборничке групе у Новом Саду, као и остатак Повереништва стао на страну злонамерној одлуци Старешинства. Истине ради, овом објавом Старешинство је из Покрета покушало да искључи целокупно Повереништво у Новом Саду, јер су се чланови Старешинства у више разговора уверили да је Повереништво у Новом Саду саборно у одлуци да сачува јединство Покрета. Ово су Старешинству у индивидуалним разговорима ставили до знања сви чланови најужег руководства Повереништва Двери у Новом Саду, чак и када су их појединци из Старешинства отворено врбовали клевећући Мирослава Паровића и Александра Ђурђева.

Јавност треба да зна како је целокупна одборничка група у Новом Саду једиснтвена и да ће заједно са осталим члановима Повереништва наставити активности на добробит грађана Новог Сада.

2. Старешинство је узурпирајући сву власт у Покрету већ као манир понашања усвојило диктатуру и избацивање Повереништава из Покрета. Одмах после избора је избачено Повереништво у Лапову и распуштено Повереништво у Нишу, а Повереништво у Бачкој Паланци је остало у Покрету захваљујући напору Мирослава Паровића и Александра Ђурђева. Поставља се питање ко је Старешинству дао мандат да из свенародног Покрета избацује све оне који су постигли позитиван резултат на изборима и где је крај таквом погубном понашању?

Старешинство је очевидно кренуло у самовољну процену ко је подобан, супротно свим принципима Покрета клевеће људе у тренутку када је српском народу јединство најпотребније, при том приватизујући идеју светосавског родољубља.

3. Најлицемернија ствар је позив Старешинства да се настави са обарањем Демократске странке и Лиге социјалдемократа Војводине са власти у Новом Саду. Овим покушајем разбијања Покрета више је него јасно да се ослабљује позиција оних снага које покушавају да у Новом Саду са власти смене ДС и ЛСВ! Овим постаје јасно да Старешинство из само њима знаних разлога даје ветар у леђа сепаратистичким снагама у Војводини, јер да је успео њихов покушај цепања јединства Повереништва у Новом Саду изгубила би се и последња нада да је могуће спречити сепаратистичке снаге да интернационализују питање Војводине.

Као круцијална ствар у свему овоме важан је и тренутак које је Старешинство одабрало да разбија Покрет, јер се баш у овом моменту власт Лиге и ДС-а у Новом Саду љуља, а сви одговорни политички фактори у Србији раде на томе да се они коначно и збаце са власти.

Јавност Србије треба да зна да су сви одборници и читаво Повереништво у Новом Саду јединствени и да ће и даље радити против сепаратизма у Војводини упркос напорима Старешинства да нас у томе спрече.

4. Гнусна је лаж да Старешинство није било обавештено о неформалним разговорима са СНС-ом и ДСС-ом о формирању нове већине у Скупштини града Новог Сада. Истина је да Мирослав Паровић и Александар Ђурђев нису поднели званични извештај о преговорима, јер званичних преговора није ни било па није било могуће написати било какав извештај.

5. Повереништво Двери у Новом Саду се не слаже са злонамерном одлуком Старешинства о разбијању Покрета. Сматрамо да је ова одлука донешена самовољно и да показује сву ригидност и централизацију коју у Покрет покушава да уведе Старешинство. Става смо да Мирослав Паровић и Александар Ђурђев морају добити прилику да пред Сабором одбране своју позицију, како се не би доносили неосновани закључци шта је све довело до оваквог стања у Дверима. Не схватамо из ког разлога чланови Старешинства беже од разговора пред Сабором и зашто не смеју да прођу кроз суд јавности, јер су до сада више пута избегавали јавну дебату о Покрету. Они којима је савест чиста, смеју да изађу пред јавност и да приме на себе и критике и похвале.

Као што је више пута поновљено члановима Старешинства, Мирослав Паровић и Александар Ђурђев спремни су да прикључени на полиграф одбране своју част, јер им је изнетим неоснованим оптужбама Старешинство нанело велику неправду. Али на исти тај полиграф ће морати да седну и чланови Старешинства и докажу своју невиност.

Ово саопштење је још један у низу покушаја Повереништва Нови Сад да сачува јединство Покрета и позове Србе на слогу и саборност.

Миланка Бркић, одборник у Скупштини града Новог Сада

Мирослав Паровић, шеф одборничке групе у Скупштини града Новог Сада

Александар Ђурђев, одборник у Скупштини града Новог Сада

Митар Шобот, одборник у Скупштини града Новог Сада

Мирослав Илић, одборник у Скупштини града Новог Сада

Горан Миленковић, члан Повереништва Двери Нови Сад

Дејан Милановић, члан Повереништва Двери Нови Сад

Данијел Кулачин, члан Повереништва Двери Нови Сад

Богдан Кукић, члан Повереништва Двери Нови Сад

Давор Переула, члан Повереништва Двери Нови Сад

Мирела Новаковић, члан Повереништва Двери Нови Сад

Драгуша Васиљевић, члан Повереништва Двери Нови Сад

Богдан Амиџић, члан Повереништва Двери Нови Сад

Сунчица Марковић, члан Повереништва Двери Нови Сад

Стефан Мијовић, члан Повереништва Двери Нови Сад

Јован Илић, члан Повереништва Двери Нови Сад

Немања Новаковић, члан Повереништва Двери Нови Сад

Стојан Иванишевић, члан Повереништва Двери Нови Сад

Нови Сад, 8. август 2012.

(Информативна служба Двери Нови Сад)

Лажно представљање Паровића и Ђурђева

Обавештавамо све медије да су дописи које од 7. августа јавности достављају Паровић и Ђурђев, потписујући се под именом Двери – злоупотребљени. Свако даље коришћење имена Двери, Покрета за живот и нашег логоа, биће законским средствима санкционисан.

Како су Паровић и Ђурђев искључени из покрета Двери одлуком Старешинства 7. августа 2012. године, свако даље коришћење ознаке Двери и имена Двери од стране њих двојице је злоупотреба која подлеже законским санкцијама.

Старешинство Двери је такође одлуком од 7. августа разрешило дужности и Управу повереништва Двери у Новом Саду, те истом одлуком нагласило да више нико сем Управе Руководства није овлашћен да представља Двери у Новом Саду.

У том смислу је и учешће припадника разрешене управе новосадског повереништва у представљању Двери у јавној комуникацији злоупотреба имена и ознака Двери и подлеже истој санкцији.

Уколико Паровић и Ђурђев, као и остали који су се определили да их следе, наставе да користе име Двери, против њих ће бити поднете кривичне пријаве за злоупотребу заштићеног имена Двери, логоа, као и назива Покрет за живот.

Они слободно могу да наставе свој политички рад али не под именом Двери и не сакривајући се иза имена Двери.

У саопштењу о искључењу, тражили смо од Паровића и Ђурђева да своје одборничке мандате, сагласно вољи грађана који су гласали за Двери, врате Покрету на располагање који ће и даље инсистирати на што скоријем обарању ДС и Лиге у Новом Саду. Напомињемо да је Дверима једино битна политичка и друштвена платформа у преговорима са другим странкама, а да нас располагање богатим јавним предузећима у Новом Саду, нити у било ком другом граду, не интересују.

То никада није био принцип рада Двери, а Паровић и Ђурђев своју методологију политичког рада ће убрзо показати.

У име Двери

Бошко Обрадовић и Владан Глишић

САОПШТЕЊЕ