Прочитај ми чланак

Песимизам хара Србијом и Хрватском

0

Највећи песимисти Срби и Хрвати
Више од половине грађана ЕУ сматра да врхунац економске кризе тек предстоји, а највећи песимисти у региону су Хрвати и Срби, преноси „Дојче веле“ истраживање европског јавног мњења Евробарометра.

Грађани Србије су међу најнезадовољнијима својим свакодневним животом који воде – чак 63 одсто, при чему су “раме уз раме” са Португалцима – 66 одсто и Грцима, који су у 68 одсто случајева незадовољни свакодневним животом.

Међу онима који економску ситуацију у својој земљи виде као лошу има највише Хрвата, чак 94 одсто, ту је затим 89 одсто Срба и 86 одсто Црногораца, док европски просјек песимиста у погледу националних економија износи око 70 одсто.

Грађани Хрватске, према истраживању Евробарометра, воде у региону и по проценту оних који сматрају да им је квалитет живота лошији од просјека у ЕУ, а за њима слиједе Срби, Македонци и Црногорци.

Незапосленост као највећи проблем у овом тренутку виде, како грађани 27 земаља ЕУ, тако и грађани шест земаља кандидата за улазак у Унију.

У Европској комисји кажу да су од земаља Западног Балкана управо Хрватска и Србија „као најинтегрисаније“ и највише погођене европском економском кризом.

Поред забринутости због незапослености, грађане и ЕУ и Србије брине општа економска ситуација, као и раст цијена, а тек посије тога слиједи забринутост око здравствене заштите, пореског система и тероризма.

Грађани Европе остају песимисти када је ријеч о њиховој националној, али и европској и свјетској економији, а њих 60 одсто сматра да најгоре тек предстоји.

 

(СРНА)