Прочитај ми чланак

Немачких 7 захтева као ултиматум

0

Слободан Антонић и Борка Павићевић оценили за Б92 да је немачких седам захтева за приступање ЕУ јака порука попут ултиматума и да власт мора да их прихвати.

 Уредник Нове српске политичке мисли Слободан Антонић примећује да нова влада, бар по наступима у јавности, жели да настави политику и ЕУ и Косово, али да је та политика сада, поготово после седам немачких захтева, у великој криз,и те стога сада треба видети како ће се нова Влада поставити и шта ће урадити.

 Према његовим речима, немачка листа смишљена је раније и као таква је донета у Београд, а чак су је Немци сами превели да те захтеве неко одавде не би погрешно интерпретирао и то је јака порука јавности која се може поредити с другим јаким порукама попут ултиматума.

 „У дипломатији, где се свака реч мери, овакво грубо саопштавање показује како нас третирају. Ово је једна врста презривог односа према нама“, додао је Антонић, гостујући у емисији „Хоћу да знам“.

 Он сматра да би нова Влада можда била спремна да прихвати шест захтева, али да ће бити тешко да прихвати захтев за успостављање неких уговорних односа с Косовом.

 С друге стране, директорка Центра за културну деконтаминацију Борка Павићевић сматра да ће власт у Београду прихватити све што се од ње тражи јер је „ту да би све прихватила“.

 Србија се, према њеним речима, стално налази између Запада и Истока и стално је мучи питање опредељивања, уместо да схвати значај линије утицаја.

 Антонић додаје да ова Влада, као ни претходна, не би ни настала без фактора из Брисела, из ког могу да кажу ‘ми смо вам помогли да оформите владу, сад је време да видимо шта ћете ви да учините за нас’.

 На питање да прокоментаришу ретроградност реторике о Косову – од изјава да је Косово најскупља реч, преко више од аутономије мање од независности, до онога да нећемо бити таоци фусноте, која је на крају и прихваћена – Борка Павићевић каже да је дилема око Косова лажна јер се расправља о нечему што има свој пут. Према њеним речима, када је реч о Косову, дошло се до тачке.

 На питање шта ће нова власт на крају урадити с Косовом, Антонић каже да је и претходна влада морала да прихвати услове Брисела, с тим да је имала простора и за отпор. И ова нова влада ће, како каже, покушати са истом политиком, међутим, њен маневарски простор је сужен.

 Директорка Центра за културну деконтаминацију је додала и да у Србији више нема идеологије, нити демократије, јер су се сви са свима помирили, те у том смислу може да се каже и да се све може. А када нема идеологије, спроводе се интереси крупног и транснационалног капитала.

 Саговорници емисије „Хоћу да знам“ сматрају да када нема идеологије, нема ни моралних разлика нити правих политичких елита, већ сви, уместо за опште доборо, раде за своје партикуларне, односно партијске интересе, те због тога могу „сви са свима“ данас да функционишу на политичкој сцени.

 

( Б92 )