Прочитај ми чланак

Мирослав Лазански: Као и већина грађана ове земље имам мучан осећај да сам покраден !

0

Власт корумпира, а апсолутна власт корумпира апсолутно, гласи чувена енглеска максима

Као и већина грађана ове земље имам мучан осећај да сам покраден. Из државне касе, која се пуни и порезом на моју плату финансирани су некакви пројекти медијске подршке акцијама еколошког карактера, извештавању о животној средини, па чак и за фестивал Егзит. Нико ме није приупитао може ли се који динарчић од моје лове одвојити за Егзит, и то ме у демократском смислу растужило. Поврх тога, из државне касе одређене новине добиле су паре за медијску подршку еколошким пројектима. Не знам јесу ли ту лову поделиле колеге новинари, да јесу не би ми било жао, или уредници и власници, менаџмент? У сваком случају ово је скандалозно јер показује да смо још увек оптерећени демократском револуцијом од 5. октобра 2000. године која очигледно није заслужила наше апсолутно поверење. Пошто се иза корупције после тог значајног датума крију Слоба Милошевић, маршал Тито, а можда и Лењин. Насупрот томе, иза железаре Смедерево, иза наших цементара, „Мериме”, „Трајала” и осталих фирми крију се Дража Михаиловић, Аћиф ефендија и извесни Калајит. А то је је л’ те сасвим друга ствар. О којој ће расправљати и влада. Не на телефонској седници.

Када је својевремено у Немачкој у тоалету владиног службеног авиона промењена даска на ве-це шољи, јер је за тадашњег канцелара Хелмута Кола та даска била преуска, наиме канцелар је мало потежи човек, па је купљена и монтирана нова нешто шира која је коштала 12 марака, у Немачкој је избио велики скандал. Ко је одобрио да се купи нова даска за ве-це шољу за дебелог канцелара, од којих је то пара купљено, је ли оштећен државни буџет, има ли ту места за истрагу око корупције, јер забога зашто би немачки порески обвезник морао да издваја додатне паре, јер канцеларова позадина не може да стане на постојећу даску. Формирана је и посебна комисија за даску, поступак куповине нове даске повргнут је ревизији. Јавност је тражила да канцелар под хитно смрша, било је гласова у којима се тражила и његова оставка. Канцелар се није оглашавао поводом питања даске, што је за немачке медије био знак његовог тоталног презира према демократији. Но, шта је једна даска контра железари Смедерево? Шта је, па питајте Немце шта мисле о продаји железаре Смедерево америчкој компанији за сићу долара. И ко се ту од демократа Срба и демократа Американаца дебело уградио.

Дакле, Немци због једне ве-це даске формирају посебну комисију, док је наше министарство одбране купило од 2009. до 2010. године 70 џипова „ландровер”. Био је, наравно, тендер па је једна фирма понудила једну цену и скоро добила посао. Онда је неко закључио да та фирма не може да добије тај посао, па је посао са џиповима добила фирма „Гранд моторс” која је, наводно, понудила цену за 4.000 евра по џипу већу од конкуренције, што је за 280.000 евра више него што је било предвиђено. Из нашег џепа. Да би се та нова цена оправдала накнадно су измењени тактичко-технички захтеви за џип. Нешто у висини доњег прага, око чега се, природно, нико раније није сетио, или досетио. Тако да сада ти „ландровери” вероватно имају виши праг, па ће бити опасна конкуренција америчким „хамерима” које добијамо на поклон као војну помоћ од САД. Иначе, Шварценегер приватно има седам „хамвија”, ми смо добили чак 17. Македонци су одавно добили 41 „хамви”. Свеједно, хвала Вашингтону.

Дакле, колико се у Србији демократски крало? И колико се још краде? Из ЕУ је стигао захтев да се све сумњиве приватизације преиспитају, надам се да ће се оне које су изведене на мафијашки начин и поништити. И тај захтев ЕУ треба топло поздравити, иако када се достигне праг бола у открићима, партије и медији обично почињу да се теше: откриће скандала представља и шансу за политички систем. Другим речима, високи идеали српске демократије непрестано се нарушавају корумпираним деловањем институција, а у таласу самоочишћења у јавној политици, институције се периодично изнова прилагођавају идеалима. Слаба је то утеха, јер једноставно речено, нисам ни слутио да у овој земљи има толико доказаних и потенцијално доказивих лопова. Са и без демократског педигреа. Да је прошла власт толико опљачкала овај народ, да су некадашње гоље од пре 20, или од пре 12 година у међувремену постали бахати милионери. Да је у процесу приватизације појединцима будзашто продато оно што су радни људи ове земље годинама градили и стварали. А онда у процесу приватизације мафијашки избачени на улицу.

Власт корумпира, а апсолутна власт корумпира апсолутно, гласи чувена енглеска максима. Код нас је у прошлом периоду дошло до замагљења границе између онога што припада држави, партијама и партијским лидерима, лидерчићима, почасним лидерима и симпатизерима, а шта припада свима другима. Јер српска демократија била је координисана демократија, темељена на личним везама, пријатељству и буразерској приватизацији најбољих фирми. У Србији је корупција продрла у сваки сектор друштва, корупција је овде постала идеологија. А блато ће се лепити све док се јавно не спере…

 

( Мирослав Лазански, Политика )