Прочитај ми чланак

Милорад Додик: Изетбеговић нарушава мир у региону

0

Председник Републике Српске Милорад Додик најоштрије је осудио, како је казао, самовољно изношење ставова Бакира Изетбеговића који су неусаглашени на Председништву БиХ, што представља кршење Устава БиХ и пословника Председништва.

Додик је прецизирао да када ставове који нису усаглашени на Председништву БиХ, Изетбеговић може да износи лично или у име Бошњака чији је представник, а никако у име свих грађана БиХ, посебно не у име Срба, које ни у ком случају не може да ставља у контекст својих политичких ставова.

„Изетбеговић као лажни представник свих грађана БиХ, само показује да својим последњим острашћеним изјавама никако не успева да се излечи од политичког екстремизма и нетрпељивости према Републици Српској, али и према Србији и њеном демократски изабраном председнику Томиславу Николићу“, казао је Додик, пренели су бањалучки медији.

Додик је, наиме, рекао да Изетбеговић на тај начин квари мир не само у БиХ већ и у региону.

„Изетбеговић не може да одлучује, условљава и доноси одлуке када ће председник Србије Томислав Николић доћи у посету БиХ јер за то нема овлашћења. Ту одлуку доноси Председништво БиХ на челу са председавајућим Председништва Небојшом Радмановићем. Ми у Републици Српској се радујемо скорашњем доласку председника Србије Томислава Николића“, поручио је Додик.

Изетбеговић, кога је на функцији председавајућег Председништва БиХ 10. новембра заменио Радмановић, у неколико наврата је изјављивао да је председник Србије Николић одговоран за лоше односе Србије и БиХ.

 

Милорад Додик ангажовао стране адвокате због информације да је против њега покренута истрага у Минхену

Милорад Додик ангажовао међународне адвокате да разјасне питање које је покренуто у штампи да је тужилаштво у Минхену против њега покренуло истрагу.

Адвокати ће, како се наводи, тражити од надлежних да им се одмах доставе на увид сви списи који сумњиче Додика и чланове његове породице. „Реч је о медијским конструкцијама које имају за циљ дискредитацију председника Додика и чланова његове породице“, наводе у кабинету.

Тужилаштво у Минхену покренуло је истрагу против Хипо Алпе Адрија банке у Бањалуци, председника РС Додика и његовог сина Игора због више кривичних дела, међу којима су кривотворење, лажно приказивање података у финансијским и пословним извештајима, као и преваре у финансијском пословању, пише интернет портал SEEbiz.eu.

Званично је, наиме, потврдјено да су Додик и његов син Игор под истрагом немачког тужилаштва због корупционашке спреге са Хипо банком у Бањалуци, али и због тајног рачуна Игора Додика у тој банци у Бањалуци, на којем је, према имовинској картици из јула 2010, имао око 5,4 милиона евра, објављено је на поменутом порталу.

 

(Танјуг)