Прочитај ми чланак

Лажи и увреде Србима у репертоару одлазећег амбасадора Немачке

0

У последњем интервјуу за српске медије, одлазећи амбасадор Немачке Волфрам Мас прилично се потрудио да још једном понизи и увреди српски народ, износећи уз то и неистине о подршци грађана чланству у Европској унији.

 Мас је изјавио да је „Србија данас норамлна земља, за разлику од периода када је он дошао на место амбасадора“. Ако нам Волфрам  Мас каже да смо нормални, онда би заиста требало да се добро замислимо колико смо заправо нормални, односно да ли смо уопште и држава. О томе шта је све „нормално“ по немачким стандардима, најбоље је показала ближа и даља историја.

 Такође, невероватно је да један дипломата може себи да дозволи реченицу да преко 90 одсто Срба подржава улазак земље у Европску унију!? Представник Четвртог рајха је овакав закључак вероватно изнео због декларативне политике готово свих парламентарних странака за чланство у ЕУ (изузев ДСС), али ако су сви тако сигурни у еврофанатизам Срба, нека српске власти лепо одмах распишу референдум о овом питању. Наравно, они то неће урадити…

 Упутан по чему ће памтити Србију, Мас је рекао да је, када је први пут дошао у Србију, није имао представе о западном Балкану.

 „Додуше, довољно сам стар да знам историју овог региона и Немачке, и зато сам осећао извесну нервозу како ће све ићи. Изненадио сам се колико ме је српски народ пријатељски дочекао. Не мислим само на своје саговорнике из политике него на обичног, просечног Србина. То нисам искусио ни у једној другој земљи у којој сам службовао, и то ћу памтити“, казао је Мас и додао:

 „Србија је данас другачија него кад сам први пут дошао. Политичка стабилност је већа, и то што је било могуће променити власт доказ је зрелости. И на томе смо радили – да од Србије направимо нормалну европску земљу.“

 У том смислу свом наследнику ће саветовати да, како каже, избегне било какве предрасуде, да пажљиво гледа и слуша, да се упозна са што више људи. И да научи српски. „Моја највећа грешка је била што нисам научио ваш језик“, закључио је немачки амбасадор.

 Мас иначе, после пет година, колико је провео у Србији као амбасадор Немачке, одлази у Белорусију.

 

С. Суботичанин