Прочитај ми чланак

Крстимир Пантић: Север Косова никада неће доћи под шиптарску приштинску власт

0

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић изјавио је данас да укидање надгледане независности Косова неће ништа битно променити на терену, нарочито не на северу Косова, док Оливер Ивановић сматра да ће се то негативно одразити на Србе у енклавама.

Пантић је, у изјави Танјугу, казао да Међународна цивилна канцеларија (ИЦО) којом је руководио Питер Фејт никада није била прихваћена од Владе Србије, представника Срба са севера Косова, али ни од Савета безбедности Уједињених нација.

Он је рекао да је основни задатак ИЦО био спровођење плана Марија Ахтисарија, који, такође, није прихваћен у УН, и заокруживање косовске независности.

„Из тог разлога њихов одлазак са Косова и Метохије не значи ништа, они ништа нису урадили да поправе положај Срба који живе у покрајини, већ су искључиво радили у интересу Албанаца и на грађењу још једне албанске државе на Балкану”, рекао је Пантић.

Поводом за данас најављеног укидања надзиране независности Косова, бивши званичник Министарства за Косово Оливер Ивановић изјавио је Танјугу да Срби независност не признају али да они који живе у тешким условима, изоловани у енклавама морају да живе са чињеницом да на то не могу да утичу.

„Међународна мисија која овим чином одлази много ће више недостајати Србима који живе јужно од реке Ибар, јер тамо су уз УНМИК, Кфор и Еулекс евентуално могли и овој мисији да се обрате за помоћ, рекао је он.

У оваквим условима, где имамо једну мисију мање, то значи да ће утолико њихов живот бити тежи, рекао је Иванових додајући да што се тиче Срба на северу њима та мисија ни једног тренутка није представљала саговорника, тако да се овај процес на север Косова неће ни на који начин одразити.

Ипак, рекао је Ивановић на овај начин косовске институције добијају у потпуности одрешене руке, истичући да мисли да ће бити смањен утицај међународне заједнице и да ће Приштина ту своју слободу у делованују употребити за на њих најбољи начин.

„То није добро за Србе и рекао бих да после 13 година можемо констатовати да са Албанцима нисмо успели да се сретнемо у затворебном простору и да конструктивно сарађујемо. Из тог разлога мислим да ће ово (укидање надзиране независности) бити штета и велика опасност, мислим да су она права која су гарантована на папиру доведена у питање”, рекао је он.

Ивановић је закључио да се до сада нисмо могли ослонити на свест Албанаца у косовским институцијама, да се та ситуација неће променити набоље у будуће, напротив да ће доћи до погоршања у примени чак и онога што је чврсто загарантовано њиховим уставом.

 

(Танјуг)