Прочитај ми чланак

Европска комисија: Србији датум преговора кад испуни услове за Косово

0

Србија ће добити датум почетка преговора о придруживању Европској унији кад испуни кључне критеријуме везане за Косово, каже се у сажетку извештаја о напретку који ће бити објављен наредне среде, а у који је Танјуг имао увид.

„Комисија ће сачинити извештај кад утврди да је Србија испунила неопходни степен сагласности са критеријумима које је Савет поставио 5. децембра 2011, а нарочито онима везаним за Косово”, наводи се у интерном документу Европске комисије (ЕК) који оцртава стратегију проширења за период 2012-2013, а у коме су садржани кључни делови извештаја који ће бити званично представљен 10. октобра.

Ово у пракси значи да је Комисија одложила препоруку да се Србији одреди датум преговора док не дође до „видљивог и одрживог побољшања у односу са Косовом који ће омогућити обома да напредују као независне државе ка ЕУ, а избећи узајамну блокаду”, како стоји у документу.

У стратешком папиру се констатује да је Србија одмакла на путу да испуни политичке критеријуме из Споразума о стабилизацији и придруживању, али да је неопходно обратити посебну пажњу на владавину права, а нарочито на реформу правосуђа и независност кључних институција као што је Народна банка, као и ојачати регионалну сарадњу.

Овај документ сем тога садржи и оцене Комисије о другим земљама које се налазе у различитим фазама процеса придруживања, укључујући Хрватску, Црну Гору, Босну и Херцеговину, Македонију, Албанију и Турску. Пун извештај Комисије о напретку у процесу придруживања биће званично представљен у среду, 10. октобра, након чега ће га комесар за проширење Штефан Филе детаљно образложити властима у Београду.

 

(Танјуг)