Прочитај ми чланак

Вехабије се састале у Плаву ради даљег јачања своје организације у српским државама

0

Тајни састанак вехабија у Плаву
Јавној полицији скуп нису пријавили ни организатор ни АНБ јер се ранијих година дешавало да информације цуре, па су вехабије померале датуме сусрета како би избегле надзор.

Педесетак вехабија, организатора традиционалног окупљања припадника овог покрета, тајно се састало у Плаву како би договорило сусрете за 2. август у том граду. Они су се састали неколико дана раније него што то обично раде покушавајући на тај начин да буду даље од очију јавности, али су о окупљању присталица вехабистичког покрета ипак били обавештени инспектори Агенције за националну безбедност. Тако ни овај тајни скуп вехабија на подручју плавске општине није прошао без присуства тајне полиције. Скупу су присуствовали  вехабије из свих српских земља.Највише их је било из Плава, Рожаја, Улциња и Новог Пазара.

Као главни центар вехабија у српским земљама тајна полиција је означила Плав у Црној Гори и Нови Пазар у Србији.

Службеници црногорске тајне службе су од надлежних истражних органа раније добили одобрење да прате и прислушкују вехабије и све особе повезане с тим покретом. У Црној Гори је регистровано стотинак вехабија и то највише у Гусињу, Рожајама и у Белом Пољу.

Црногорска полиција је интензивирала оперативни рад на терену када се ради о праћењу вехабија одмах након што је у Новом Пазару средином претпрошле године одржана прва седница Одбора за обнову Народног већа Санџака, чији је циљ враћање аутономије том делу Србије по угледу на тзв. партизанску комунистичку аутономију од 1943. до 1945. Та аутономија подразумева и припајање неколико црногорских општина на северу, па је АНБ почела са безбедносном проценом и провером више лица због евентуалних веза са „аутономашима”.

Према полицијским инфорамцијама вехабије у Црној Гори примају значајна финансијска средства преко исламских хуманитарних организација. Подаци полиције и АНБ-а указују да су вехабије из Црне Горе последње две године остваривале интензивне контакте са истомишљеницима у иностранству са којима су размењивали верски пропагандни материјал.

О постојању потенцијалне претње од исламских екстремиста из суседних српских држава, Србије и Босне и Херцеговине, али и о активности веома малих група локалних муслимана које многи грађани Црне Горе знају као вехабије, говорио је и бивши амерички амбасадор у Подгорици Родерик Мур, а те његове наводе објавио је Викиликс.

У депеши која носи ознаку „за службену употребу”, а која датира с краја 2008. године, амбасадор Мур је истакао да Црна Гора није позната као безбедно уточиште за терористе и да је црногорска власт фокусирана на претње од вехабија. Он је тада оценио како, упркос озбиљним напорима по питању обуке и опреме коју добијају од иностраних донатора, агенцијама за спровођење закона недостаје још помоћи како би достигле међународне стандарде

Иначе, радикални ислам на велика врата у српским земљама улази деведесетих година минулог века, почетком рата у БиХ, јер су тада Армији БиХ приступили многи борци из арапског света. Познато је деловање једнице „Ел Муџахедин”, која се у списима Трибунала за ратне злочине у Хагу помиње као злочиначко удружење.
 

Нарко-картели
По мишљењу експерата из ове области вехабијски покрет се финансира и од новца зарађеног шверцом наркотика. Један део новца иде преко тзв. албанске везе и Косова. Традиционално припадници организованог криминала пореклом из Црне Горе били су укључени у трансфер дроге према земљама Запада, али је њих неко „очистио”, тако да је сад тржиште махом у рукама албанске мафије па је и Црна Гора, нажалост као и Србија, постала полигон за продају дрога и финансирање сумњивих исламистичких организација.

(Дан)