Прочитај ми чланак

Амбасадор Грчке у Београду: Због кризе су нас притискали, али нећемо признати Косово

0

Грчка неће признати Косово, иако је криза „коришћена да би се извршио притисак на Атину“ да призна власти у Приштини, каже грчки амбасадор Димостенис Стоидис.

Стоидис је у разговору са председником Скупштине Србије Небојшом Стефановићем рекао да ће Атина учинити све да преостали пут Србије до пуне интеграције у Европску унију продје што успешније.

Како се наводи у саопштењу српског парламента, Стоидис је рекао да Грчка „и даље подржава Србију на путу ка Европској унији“ и да се њен став око непризнавања независности Косова неће мењати „иако је економска криза у којој се Грчка налази коришћена да би се извршио притисак на Атину“ да призна Косово. 

Поред тога, Стоидис је приликом посете српском парламенту изјавио да Грчка „охрабрује Србију да настави дијалог са Приштином“ иако се, како каже, „и у самој Европској унији нормализација односа различито тумачи“. 

Стефановић је рекао свом госту да Србија „неће мењати политику према Косову и Метохији и да никад неће признати независност Косова, иако је отворена за преговоре и жели да обезбеди живот и егзистенцију за Србе на Косову“. 

Председник Скупштине Србије је додао да Србија признаје до сада постигнуте договоре, и изразио је очекивање да ће Грчка „и даље имати чврст став и пружити помоћ у борби за поштовање међународног права“. 

Стефановић се захвалио Стоидису на честиткама поводом доласка на функцију председника парламента и прихватио његов позив на узвратну посету грчком парламенту.

(Бета)