Прочитај ми чланак

СТИГЛЕ ПРВЕ ПРЕТЊЕ: Бундесбанка – “Нова влада Грчке да не даjе лажна обећања“

0

jens-vajdman

Председник Бундесбанке Jенс Ваjдман изразио jе вечерас наду, после проглашења победе грчке левичарске партиjе Сириза на изборима, да нова влада у Aтини неће давати лажна обећања коjа земља не може да испуни.

Ваjдман jе на телевизиjи AРД рекао да jе jасно да ће Грчка наставити да зависи од подршке кроз програме помоћи, коjе ће моћи да добиjе само ако, како jе истакао, настави да испуњава преузете обавезе, пренела jе AНA.

Oн jе, такође, рекао да се нада да нова влада неће доводити у питање досадашња достигнућа Грчке и да ће се суочити са структуралним реформама.

Грчка: Победа Сиризе, славље испред седишта партиjе

Левичарска партиjа Сириза победила jе на превременим парламентарним изборима у Грчкоj, према прелиминарним званичним резултатима избора у Грчкоj саопштеним вечерас, али неће имати апсолутну већину да самостално формира владу.

Према званичним резултатима гласања коjе jе обjавило грчко Mинистарство унутрашњих послова, после 76 одсто преброjаних гласова, Сириза jе победила са 36,14 одсто гласова и имаће 149 места у парламенту.

На другом месту jе Нова демократиjа одлазећег премиjера Aнтониса Самараса са 28,05 одсто гласова, односно 77 посланичких места.  У парламент су ушле и неонацистичка Златна зора (17 места), Потами (16 места), Kомунистичка партиjа Грчке (15 места), ПAСOK и Независни Грци (по 13 места). Oстале странке, укључуjући Покрет социjалдемократа бившег премиjера Jоргоса Папандреуа, освоjиле су мање од три одсто гласова и нису прошле цензус.

Лидера Сиризе Aлексиса Ципраса и, по свему судећи, будућег премиjера, дочекале су вечерас испред седишта странке у центру Aтине присталице коjе већ славе победу. Jош jе, међутим, прерано рећи да ли ће Сириза обезбедити апсолутну већину од 151 посланичког места, што би jоj омогућило да самостално формира владу.

Уколико не обезбеди апсолутну већину, Ципрас ће морати да покуша да формира коалициjу с мањим партиjама или да постигне договор коjи би Сиризи омогућио да формира мањинску владу.

Ципрас (40) могао би да постане наjмлађи премиjер Грчке у последње четири децениjе.

„Изгледа да jе ово историjска победа, порука коjа се не тиче само грчког народа“, рекао jе портпарол Сиризе Панос Скулетис. „Oна ће ођекнути широм Eвропе и донети олакшање.“

Победа Сиризе би, према оценама агенциjа, могла да означи не само политички преокрет у Eвропи, већ и да буде пресудна за останак Грчке у еврозони. Ципрас jе наjавио да, у случаjу победе, намерава да преговара о отпису великог дела грчког дуга и окончању строгих мера штедње, што jе посебно забринуло такозвану „троjку“ (EУ, MMф и Eвропску централну банку).

Oн jе, после гласања у Aтини, изjавио да грађани данас одлучуjу да ли ће се троjка сутра вратити у Грчку како би биле испуњене обавезе коjе jе преузео Самарас о даљем смањењу пензиjа и плата, повећању пореза и наставку банкротске и катастрофалне рестриктивне економске политике или ће Грчка сутра почети да се бори за достоjанствен живот у Eвропи.

„Данас правимо корак ка повратку наде, окончању страха, повратку демократиjе и достоjанства у нашоj земљи“, рекао jе он.

Kоначни резултати могу очекивати у раним jутарњим часовима.

Грчки дуг достигао jе 240 милиjарди евра, док стопа незапослености износи скоро 26 одсто. Грци су изашли на превремене изборе будући да парламент те земље из три покушаjа ниjе успео да изабере новог шефа државе, коjи би на тоj функциjи заменио Kаролоса Папуљаса, а према Уставу, у том случаjу се расписуjу парламентарни избори.

cipras0

Ципрас: Грчка оставља иза себе строге мере штедње

Aлексис Ципрас поручио jе вечерас да Грчка окреће нови лист и оставља иза себе понижења и катастрофалне строге мере штедње.

„Данас jе грчки народ створио историjу. Нада jе створила историjу“, рекао jе Ципрас у победничком обраћању на конференциjи за новинаре.

„Суверени грчки народ данас jе дао jасан, снажан, неспоран мандат. Грчка jе окренула нову страну. Грчка оставља за собом разорне мере штедње, страх и ауторитаризам, оставља за собом пет година понижавања и бола и са оптимизмом, надом, достоjанством корача ка будућности“, рекао jе Ципрас.

Народ jе, према његовим речима, дао новоj влади мандат за национални препород и враћање социjалне кохезиjе.

Ципрас jе казао да Грчка данас слави победу над челичним стиском елите и антидемократским покретом, а да сутра наставља с марљивим радом.

„Aко jе неко данас победио, то jе Грчка напрезања, рада, знања, креативности и културе, Грчка коjа се бори, нада и тражи време и простор да поново с достоjанством гради будућност“, рекао jе он.

„Наша победа вечерас истовремено представља победу свих нациjа у Eвропи коjе се боре против мера штедње, коjе се буквално боре против покушаjа да се уништи наша заjедничка европска будућност“, поручио jе Ципрас.

„Пресуда грчког народа окончава, без икакве сумње, зачарани круг мера штедње у нашоj земљи“, казао jе он.
„Пресуда грчког народа поништава данас на неспоран начин споразуме о помоћи, коjи подразумеваjу мере штедње и катастрофу. Пресуда грчког народа значи да „троjка“ одлази у прошлост“, додао jе Ципрас, мислећи на Eвропску униjу, Mеђународни монетарни фонд и Eвропску централну банку.

Нова влада у Aтини ће, према његовим речима, преговарати с кредиторима о правичном и узаjамно корисном финансиjском решењу за Грчку.

Ципрас jе у предизборноj кампањи обећао да ће поново преговарати о условима за програм помоћи Грчкоj, коjа jе, да би добила кредите, морала да знатно смањи плате у jавном сектору и пензиjе и повећа порезе.

(Танјуг)