Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА: Фашисти бацају касетне бомбе на Луганск, нападају авионима (Из часа у час)

0

Ukraine

Луганск – Припадници снага за самоодбрану у Луганску оборили су украјински борбени авион и уништили  три  тенка, саопштиле су данас локалне снаге.

„Непријатељ је ангажовао авијацију ради пружања ваздушне подршке својим копненим трупама“, наводи се у саопштењу и додаје да је авион погођен и да је иза себе оставио траг дима.

„Снаге Народне Републике Луганск су се прегруписале и успеле да униште три непријатељска тенка“, додаје се у тексту, пренио је Итар-тас.

Снаге за самоодбрану саопштиле су да је украјинска војска напредовала недалеко од Луганска. Офанзива је појачана у три кључне области, недалеко од насеља Северодоњецк, Лисичанск и Рубежноје, наводи се у саопштењу.

Неколико људи је погинуло и рањено, а зграда у којој је смештена регионална влада у Луганску уништена је у ваздушном нападу украјинских снага на тај град.

У нападу су употребљене касетне бомбе, објавила је прес служба самопроглашене Луганске Народне Републике.

Свим становницима је саветовано да напусте опасну област.

Посматрачи ОЕБС-а, који су одсели у оближењм хотелу, напуштају град, преноси Итар-Тасс.

Прес служба градске скупштине у Луганску је саопштила да је у артиљеријској ватри причињена озбиљна штета на трамвајским шинама и мрежи тролејбуса.

Неколико сати раније украјински председник Петро Порошенко наредио је да се обустави војна операција у пречнику од 40 километара од места пада малезијског авиона на истоку Украјине.

Раније данас код железничке станице у Доњецку водили су се жестоки сукоби, а очевици кажу да су видели облаке диме и чули јаке експлозије из околине станице у центру града.

 

У моменту катастрофе уз путнички боинг 777 „Малезија ерлајнза“ летео је и авион ратног ваздухопловства Украјине

У моменту катастрофе уз путнички боинг 777 „Малезија ерлајнза“ летео је и авион ратног ваздухопловства Украјине, по свој прилици Сухој 25, потврдили су представници Министарства одбране Руске Федерације на управо завршеној првој конференцији за новинаре посвећеној паду боинга 777 „Малезија ерлајнза“.

Растојање између два авиона било је око пет километара, што је у домету ракета „ваздух – ваздух“, којима су такви авиони опремљени, казао је начелник Управе Генералштаба ваздушних снага руске федерације генерал Андреј Картополов, чији људи од удеса авиона пажљиво анализирају све обавештајне податке.

„Забележена су три цивилна авиона, укључујући боинг 777 малезијске авиокомпаније. Истовремено је регистрован авион украјинског ратног ваздухопловства, вероватно Су-25, на удаљености од 3 до 5 километара од боинга 777“, изјавио је он и поставио питање: „Зашто је војни авион летео у истом коридору и на истој висини уз цивилни авион?“.

Генерал Картополов казао је да САД тврде да имају фотографије из свемира које наводно показују да су снаге самоодбране Доњецке области обориле авион.

„Али, те снимке није нико видео. Ми имамо податке да је у то време над Украјином летео експериментални амерички сателит. Ако америчка страна има снимке, молимо да нам их достави ради анализе. Случајно или не, малезијски авион је пао баш кад је тај амерички сателит прелетао“, казао је он.

„По нашим подацима, од 17.06 до 17.21 по московсокм времену 17. јула над југоисточним областима Украјине заиста је прелетала америчка свемирска летелица. То је експеримнтални систем намењен за откривање и праћење ракетног лансирања различитог опсега. Ако америчка страна има снимке тог сателита, молили бисмо их да их објаве међународној заједници ради детаљног изучавања“, рекао је генерал Картополов.

„Русија није дала милицији ваздушне одбрамбене системе „Бук“, као ни друго оружје и војну опрему“, изјавио је Картапопов.

Рута малезијског Боинга који је оборен у уторак била је пречнику домета Оружаних снага Украјине, изјавио је на конференцији за штампу у понедељак начелник Главног оперативног штаба Оружаних снага Русије генерал-поручник Андреј Картополов.

„Осим тога, на дан несреће противваздушне снаге Украјине поред Доњецка имале су 3-4 ракетне дивизије „бук-м1“, које су у стању да погоде циљ на висини од 22 км“, нагласио је Картополов.

Данас су у ваздушним снагама Русије такође рекли да су четири минута пре него је пао малезијски авион руска средства контроле приметила на небу још један објекат, под претпоставком борбени авион, удаљен 3-5 км од Боинга.

Луганск: Оборен још један авион и уништена три тенка, украјинска војска користи касетне бомбе

Припадници снага за самоодбрану у Луганску оборили су украјински борбени авион и уништили три тенка, саопштиле су данас локалне снаге.

„Непријатељ је ангажовао авијацију ради пружања ваздушне подршке својим копненим трупама“, наводи се у саопштењу и додаје да је авион погођен и да је иза себе оставио траг дима.

„Снаге Народне Републике Луганск су се прегруписале и успеле да униште три непријатељска тенка“, додаје се у тексту, пренио је Итар-тас.

Снаге за самоодбрану саопштиле су да је украјинска војска напредовала недалеко од Луганска. Офанзива је појачана у три кључне области, недалеко од насеља Северодоњецк, Лисичанск и Рубежноје, наводи се у саопштењу.

Неколико људи је погинуло и рањено, а зграда у којој је смештена регионална влада у Луганску уништена је у ваздушном нападу украјинских снага на центар тог града, објавила је прес служба самопроглашене Луганске Народне Републике. У нападу су употребљене касетне бомбе.

Тенкови украјинске армије покушавају да уђу у Доњецк

Тенкови украјинске армије покушавају да уђу у Доњецк, изјавио је заменик министра одбране Доњецке Народне Републике Фјодор Березин.

Он каже да је народна војска засад у стању да одбије напад.

Березин је потврдио да се од јутрос водила борба за железничку станицу и аеродром. Срушен је мост, уништена велика самопослуга и неколико кућа.

У гађању града из система плотунске ватре „град“ погинуло је најмање троје људи, број рањених је непознат.

Министар финансија Украјине Александар Шљапак изјавио је да спровођење „антитерористичке операције“ на истоку Украјине кошта буџет 1,5 милијарди гривни (96 милиона евра) месечно.

У иступању пред Врховном радом, парламентом Украјине, Шљапак је казао да су за продужетак војне операције потребни допунски ресурси и да очекује да ће та свота до краја године бити 9,1 милијарда гривни, преноси Раша тудеј.

Он је такође казао да је у протеклих пола године бруто домаћи производ (БДП) Украјине пао за 5 посто, а до краја године пашће за 6,5 посто. Поређења ради, украјинска влада је пре почетка офанзиве на истоку земље очекивала да ће БДП пасти највише за 3 посто.

Малезијска авиокомпанија „Малезија ерлајнс“  породицама погинулих даје по 5.000 долара

Малезијска авиокомпанија „Малезија ерлајнс“ саопштила је данас да ће породицама путника који су погинули у авиону који се у четвртак срушио у Украјини, упутити почетну помоћ од 5.000 долара као знак добре воље.

У саопштењу се наводи да ће члановима породица погинулих путника бити упућен новац „како би се олакшале… њихове економске потребе“, преноси АФП.

„Средстава су већ на располагању у те сврхе“, прецизирала је малезијска национална авиокомпанија, уз напомену да та финансијска помоћ нема везе са коначном надокнадом нити угрожава права породица жртава да поднесу тужбу.

„Малезија ерлајнс“ је, такође, саопштила да ће породицима погинулих путника обезбедити хотелски смештај, оброке и помоћ у превозу, поред пружања савета.

Три становника Донбаса погинула су а више је рањено

Три становника Донбаса погинула су а више је рањено док украјинска војска покушава тенковима да продре у Доњецк преко железничке станице, која је на путу до аеродрома, јавља Раша тудеј.

Очевици кажу да се виде „облаци дима“ и да се чују експлозије у том делу града, а неки сведоци, на које се позива Ројтерс, кажу да су видели два тенка снага самоодбрана како се крећу ка железничкој станици, док народ бежи. Савет Доњецка издао је саопштењем у којем је позвао грађане који живе у том делу града да не напуштају домове.

Сергеј Кавтарадзе, један од званичника самопроглашене Доњецке Народне Републике, рекао је да најмање четири тенка, као и наоружана возила Кијева покушавају да уђу у град.

МСП РФ: Истрагу авионске несреће омета немогућност гарантовања безбедности

Свестрана истрага авионске несреће у Украјини је отежана одсуством договора између зараћених страна о безбедним условима за рад стручњака који се и даље налазе у Кијеву и Харкову, изјавили су у руском Министарству спољних послова.

Спољнополитички ресор поседује информацију да су 20. јула на месту трагедије били посматрачи ОЕБС-а и сарадници одговарајућих спасилачких служби Украјине. Представника Малезије није било.

Тела 247 путника лета МХ17 Малезија Ерлајнза пребачена су у Торез,

Тела 247 путника лета МХ17 Малезија Ерлајнза пребачена су у Торез, област коју контролишу проруски војници на истоку Украјине, изјавио је у понедељак премијер Републике Доњецк Александар Бородај.

Тела жртава пребачена су у Торез возом хладњачом, прецизирао је вођа проруских активиста.

АП преноси наводе украјинских хитних служби да је пронађено укупно 251 тело и да су та тела пребачена вагонима хладњачама у Торез, где их чувају наоружани припадници проруских снага.

Проруске снаге навеле су и да тела жртава неће бити пребачена у Харков, који контролишу владине снаге, све док „међународни истражитељи“ не дођу прво у Торез да их испитају, пренео је Интерфакс.

Русија: У привременим боравиштима више од 26 хиљада украјинских избеглица

На 397 места привременог боравка у Русији има више од 26 хиљада украјинских избеглица, од којих 10 хиљада деце, каже званични представник Министарства за ванредне ситуације Русије Александар Дробишевски.

У бази Центра управљања кризним ситуацијама територијалних органа Министарства за ванредне ситуације даноноћно ради директна телефонска линија преко које се избеглицама указује свестрана помоћ. На тај број је било око четири хиљаде обраћања.

Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном с британским премијером Дејвидом Камероном

Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном с британским премијером Дејвидом Камероном и указао му на важност да се суздржи од непријатељских закључака и исполитизованих изјава док се не заврши истрага о узроку пада малезијског боинга 777 МХ17 на истоку Украјине.

Путин је такође изразио Камерону најдубље саучешће због британских жртава, наводи се у саопштењу Кремља.