Прочитај ми чланак

У Грузији ће на Васкрс сви храмови бити отворени упркос карантину

0

У Грузији је уведен општи карантински режим, који забрањује окупљање више од три чојека на јавним местима

За време васкршњих празника сви храмови Грузијске патријаршије биће отворени, без обзира на карантин, изјавио је поглавар Грузијске православне цркве.

Дана 1. априла 2020. католикос патријарх све Грузије Илија Други у свом обраћању изјавио је да Грузијска православна црква неће затварати храмове на Цвети и на Васкрс, саопштава сајт Грузијске патријаршије.

«Сваки човек у време искушења жели да се утеши и спасе. Данас, када светом влада нова зараза која представља опасност по живот становништва, природно је да парохијане који полажу наду у Господа привлачи храм. За вернике духовна храна је исто толико важна и неопходна као и телесна; стога је немогуће затворити врата храма, и она ће бити отворена за оне који желе да оду у цркву да би примили Божју благодат и духовно се укрепили», каже се у патријарховој посланици.

У обраћању се указује на потребу да се поштују посебне мере с циљем да се смање факторе ризика за ширење болести. Унутар храма током богослужења препоручљиво је да буде само свештенство, појци и прислужници. Велики храмови ће такође моћи примити мали број парохијана. У малим црквама током богослужења, парохијани треба да буду на улици, држећи се прописане дистанце. Свештеници такође могу служити литургију у дворишту.

У посланици се наглашава да је «богослужење за свештенство неодвојиви дeо свештеничке дужности и од изузетне је важности за читав народ».

У Грузији је уведен општи карантински режим, који забрањује окупљање више од три човека на јавним местима.