Прочитај ми чланак

Сузавцем избацују свештенство из храмова: Отет последњи храм канонске цркве…

0

Присталице расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) заузеле су последњу цркву канонске Украјинске православне цркве у Ивано-Франкoвску и тамо употребиле сузавац, наводи телеграм канал УПЦ.

„Ивано-Франковск јавља да је храм заузет. Отимачи су ушли кроз бочна врата, отворили централна и изгурали парохијане са степеница. Полиција није интервенисала“, наводи се у тексту.

На снимку са лица места јасно се види да су млади људи упали у храм и тамо употребили сузавац.
Из Черновицко-буковинске епархије саопштили су да се свештенство храма Рођења Христовог не јавља.


Око 200 маскираних људи упало је у храм на бочна врата, затим су претукли епископа Ивано-Франковског Никиту, бацили сузавцем на свештенике, а потом их све избацили напоље, јавила је УПЦ.

„Епархија Ивано-Франкивска нам је јавила да је храм заузет. Злочинци су ушли на бочна врата, гурали су парохијане са степеница. Полиција није интервенисала“, наводи се у саопштењу УПЦ.

Саборни храм Рођења Христовог остао је једини храм УПЦ у Ивано-Франковској области, с обзиром да су и друге цркве на сличан начин отели расколници, или су њихове заједнице под притиском власти биле принуђене да се придруже ПЦУ.

На снимку са лица места јасно се види како људи са фантомкама на главама упадају у храм, прскају сузавац на верни народ.

Инцидент се десио пред очима органа реда који су само посматрали спровођење насилног одузимања храма.

Како је саопштено у Епархији Черњевачко-буковинској, која је била у контакту са нападнутим свештеницима, владика Никита и остали верници су тренутно безбедни, а секретар Франковске епархије, отац Василиј Ромањук, је хоспитализован.

„Секретара епархије покушавају да освесте након напада сузавцем. Он је у болници без свести“, наводи се у саопштењу УПЦ, а објављен је и снимак на коме се види оживљавање човека који лежи на земљи после напада расколника.

Непосредно пре тога, Черњевачко-буковинска епархија УПЦ није могла да ступи у контакт са њима.

„Бацају камење на свештенике. Контакт са свештенством Ивано-Франковске епархије је изгубљен. Немамо начина да потврдимо да ли су живи“, наводи се у објави на Телеграму.

На снимку парохијана види се како злочинци разбијају врата помоћних просторија у црквеном дворишту, у позадини плаче девојка, очигледно она која снима шта се дешава.

Свештеници су се молили до последњег часа, док су насилници избацивали вернике, ломили стакла и прскали сузавац.

Кијевски режим је у последњих годину дана организовао највећи талас прогона Украјинске православне цркве у новијој историји земље. Реч је, иначе, о највећој цркви у Украјини, коју поштују милиони верника.

Али, уз подршку власти, расколничка Православна црква Украјине врши пљачке објеката УПЦ, националисти и расколници нападају свештенство и вернике, врше се претреси свештеника, епископа, цркава и манастира.

Запаљена црква канонске УПЦ у Тернопољској области
news.church.ua
Синоћ је запаљена црква Покрова Пресвете Богородице у селу Кордишев у Тернопољској области у Украјини, саопштила је УПЦ.

Напад се десио у ноћи 28. марта 2023. године. Данас је синод ПЦУ заседао, али, судећи по извештају након, није било речи о агресивним напада на имовину и свештенство канонске УПЦ.

Верници су у оштећеној цркви пронашли оруђе којим је злочин почињен.

У олтарском делу храма разбијен је прозор кроз који је у храм бачена запаљива материја. Оштећења на објекту храма услед ових кривичних дела могу се видети на фотографијама које је поделила УПЦ на свом званичном сајту.

Према саопштењу УПЦ, паљење храма Покрова Пресвете Богородице није први такав случај у новије време, ово је само један од бројних кривичних дела почињених против верника УПЦ или њених цркава у разним регионима Украјине последњих месеци.

Поломљен прозор цркве кроз који је убачена запаљива материја
https://news.church.ua/ / www.globallookpress.com
Осим тога, власти захтевају да монаси напусте Кијевско-печерску лавру пре 29. марта, а синод непризнате ПЦУ тражио је од украјинских власти да јој, након што одатле истерају монахе канонске УПЦ, предају кључеве Лавре, саопштила је ПЦУ на свом званичном сајту.

Патријарх московски и целе Русије Кирил назвао је прогон УПЦ исмевањем принципа људских права и слобода, а такође је позвао верске поглаваре и међународну заједницу да спрече затварање Кијевско-печерске лавре.