Прочитај ми чланак

Руска црква пружила подршку Српској цркви поводом енглеских клевета

0

На Телеграму, као информационом простору, вест о томе да је британска посланица Алиша Кернс оклеветала СПЦ, међу православним каналима и њиховим пратиоцима ефективно (читаност са преузимањима 8,5+ К) је изнео утицајни ТГ Правблог – канал који се бави аналитиком црквених збивања – својом публикацијом од 9. 7. 2023:

„Британска провокација против Српске православне цркве

Посланица британског парламента Алиша Кернс је пре неки дан, без икаквих доказа, оптужила Српску цркву да држи оружје у својим храмовима на Косову и Метохији. Тамо га, наводно, довозе из ‘велике’ Србије колима хитне помоћи.

Значајно је да су ову ‘информацију’ одмах пренели албански медији, где се развила права помама против косовских Срба и СПЦ.

Заузврат, Рашко-призренска епархија Српске цркве званично је саопштила да су оптужбе које је изнела Кернс неосноване. А циљ им је како да блокирају негативани ефекти прогона под којим су Срби на Косову и Метохији изложени, тако и да створе предуслове за нови талас погрома по српским енклавама и цркавама у региону.

Подсетимо, од 2015. године у украјинским медијима с времена на време су се појављивале информације да су наводно у одређеним црквеним зградама и комплексима УПЦ ‘постојали диверзанти и скровишта са оружјем’. Овакве оптужбе никада нису потврђене. Међутим, оне су одрадиле свој посао у смислу распиривања мржње према УПЦ. Нажалост, британски ‘приручници’ раде…“

Руска црква се поводом случаја званично огласила три дана касније (12. јула о. г.). ТАСС је под ознаком „ексклузивно“ објавио изјаву заменика Одељења за спољње црквене односе Московске патријаршије, протојереја Игора Јакимчука:

„Ово је отворено подметање и очигледна клевета. Симптоматично је да представници КФОР-а (запослени у Међународним безбедносним снагама под окриљем NATO-а – напомена ТАСС) нису потврдили ову информацију, у ствари, демантовали су је. И сама Српска црква је веома енергично демантовала ову изјаву.“

Како примећују из Православно-истраживачког центра Хризма, „овакве изјаве представника наше Цркве, иако неће утицати на понашање европских јастребова (наставиће да лажу), свакако су значајне за јачање српског свештенства и верника. И онда, ко би други раскринкао интриге агресивних секулариста? Фанар, ћути…“