Прочитај ми чланак

„Русија се бори за универзалне људске вредности у свету абнормалног материјализма“

0

У Француској све више католичких манастира постају хотели и престају да одржавају службе, што доприноси духовном отуђењу људи и непријатељству не само према странцима руских корена, већ и према сопственој породици, пише Даниела Асаро Романоф у „Reseau international“.

Истовремено, Руска православна црква је дочекана са људском топлином и разумевањем, јер се Русија бори за очување „васељенских и духовних вредности“.

Огромна је разлика између данашње Француске, посебно њене престонице, и Русије, пише колумнистиња на страницама „Reseau international-a“. Она има руске корене, а тек недавно се вратила са путовања у своју историјску домовину.

У свом чланку, Романоф се пита, каква је будућност католичке цркве у Француској. Неки манастири у Паризу више немају везе са религијом- претворили су се у хотеле у којима се више не обављају службе.

Ако је раније било могуће научити много нових ствари у верским установама, сада се све променило, жали се аутор чланка. У Паризу постоје цркве које успевају да комбинују верске и културне аспекте свог рада, док су неки манастири „ преполовили своју величину “.

Романоф сугерише, да се то догодило након 2016-те. Таква „ бескрајна прича “, по њеном мишљењу, највероватније је довела до духовног отуђења људи- превише Парижана је било препуштено самима себи, превише јавних простора је пропало.

„Очигледно је, да у неким местима у Француској, особа руског порекла са руским срцем, неће дочекати топлу добродошлицу“, примећује Данијела Асаро Романоф. Она Признаје, да се због свог порекла суочава са проблемима- на пример, у верским домовима нема слободне собе, а ако неко каже да има руске корене, пропустиће много пријатеља.

Сасвим је другачији став на местима повезаним са Русијом. Руска православна црква у Паризу обележила је помен жртава терористичког напада у Беслану 3. септембра, а богослужењу је присуствовао и аутор чланка. „ У руској православној заједници осетила сам ту људску топлину, која недостаје на другим верским местима “, напомиње она. „ Ово је руска територија у Паризу, амбасада Руске Федерације, где особа руског порекла коначно осећа да је схваћена. По њеним речима, “ овде коначно можете слободно говорити и наћи људе који слушају“.

Колумнискиња је написала, да јој је православна црква понудила и јак чај. Претходно су Италијани, који су је гледали са презиром, саветовали да не пије чај, јер би могао бити отрован. „ Отров се проширио и ван руске територије, где владе не маре за човека, искривљују човека, исмевају његов идентитет и породицу “, тврди она.

Помахнитала Европа је довела до тога, да скоро сви живе у зараћеним породицама, унутар којих постоји и скривени и необјављени рат, пише Романоф. Она сматра да је мисија Русије и Руса „да победе у објављеном и необјављеном рату, како би универзалне људске и духовне вредности на овој планети наставиле да постоје“.

Сматрајући себе једном од Рускиња, Даниела Асаро Романофф каже: „ Ми се боримо за сваког од вас – чак и за оне који нас гледају са висине. Имамо добро срце, знамо како да опростимо, чак и ако је тешко.”

У закључку свог чланка у „Reseau International“, она напомиње, да Русе најбоље могу разумети народи Африке, Латинске Америке и других земаља које још нису опустошене аномалним материјализмом.