Прочитај ми чланак

РАМПА ЗА АЛБАНСКИ ЈЕЗИК – „образложење на 14 страна“

0

Скопље -- Председник Македоније Ђорђе Иванов одбио је да потпише Закон о језику, који албански језик уводи као други званични језик.

Седница Собрања на којој ће се поново расправљати о том акту заказана је за 29. јануар.

У образложењу достављеном Собрању на 14 страница, Иванов каже да је усвајање овог закона злоупотребило европску заставу и усвојен је простом већином, преноси портал Телеграф.

Уколико Закон у трећем читању у Собрању 29. јануара буде изгласан, председник Иванов ће морати да га потпише.

И најутицајнија опозициона ВМРО-ДПМНЕ противи се усвајању Закона о језику и сматра да СДСМ премијера Зорана Заева води антидржавну политику на штету националних интереса земље, пише портал Журнал.

Наводе да је изгласавање Закона о употреби језика, за који је гласала тесна већина на челу СДСМ, створило поделе и сукобе међу грађанима.

„Ратификацијом Споразума о добросуседским односима са Бугарском, Заев се обавезао да избрише и измени македонску историју. Исто се чини и са преговорима о новом имену земље, док Министарство спољних послова не реагује када се спаљује македонска застава“, наводи се у саопштењу ове странке.

Из ове странке такође кажу да СДСМ гуши свако другачије мишљење, који се не плаши да изрази патриотска осец?ања, снажно се супротстављајуц?и анти-владиним политикама које је имплементирао Заев.