Прочитај ми чланак

Породице страдале деце тужиле ОШ „Рибникар“

0

Чланови породица деце убијене у ОШ "Владислав Рибникар" поред тужбе против дечака убице и његових оца и мајке којом захтевају накнаду нематеријалне штете поднели су тужбу и против школе у којој се десила незапамћен масакр, потврђено је за "Блиц". Према информацијама, они су школу тужили за накнаду нематеријалне штете, јер су школи њихова деца била поверена, била су у тој установи у тренутку пуцњаве и убијена су. Једна од породица тужила је и државу Србију.

– У том захтеву стоји да је држава оснивач школе где су деца убијена – каже извор „Блица“ упознат са случајем.

Након што су породице предложиле да се према мајци и оцу дечака убице одреде привремене мере забране располагања имовином и новцем имали су рок од 30 дана да покрену тужбу. Испрва су тужбу поднела четири члана једне породице против мајке дечака и затражили одштету од око 300.000 евра. Убрзо након тога, приватну тужбу је поднело још 27 чланова породица убијених. Тужени су дечак убица (14), његова мајка и отац.

– Тужба је поднета због накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица, као и на име претрпљеног страха – каже извор „Блица“.

Иако је дечак убица малолетан, тужба против њега није кривични поступак, већ део процедуре у парничном поступку. У парничном поступку где не постоји кривично дело, већ „штетни догађај“, а дечак убица је означен као неко ко је ту штету изазвао и мораће да има законског заступника, јер је малолетан.

– Дечак нема имовину. Тужен је формално, а његови родитељи су ти који ће на крају одговарати – објашњава извор „Блица“.