Прочитај ми чланак

Павић: Американцима је добар Индијанац био мртав Индијанац, а добар Србин…

0

”МИСЛИТЕ шта год хоћете о бившем председнику Трампу и разлозима због којих је оптужен. Али замислите да се ово десило у некој другој земљи, да је власт ухапсила главног опозиционог кандидата. Могућност Сједињених Држава да користе ”демократију” као средство спољне политике је нестала.”

Овако је на Твитеру реаговао Најиб Букеле, председник Ел Салвадора на најновију епизоду борбе америчке дубоке државе да по сваку цену из политичког живота уклони политичара који је највише угрожава.

Коментатор Фокс њуза, Грег Џерет, био је још сажетији: ”Више нема система правде. Постоји само правни систем. И он је корумпиран.”

Без концепта правде, право постаје пуко оружје за обрачун са политичким противницима у рукама оних који имају власт.

Држава више није обавезна да докаже кривицу онога на коме је нацртала мету. Сада је оптужени тај који мора да доказује своју невиност. Уосталом, доскорашња председница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси је то конкретно и изјавила поводом вести да је против Трампа дигнута оптужница:

”Нико није изнад закона, и свако има право на суђење да би доказао своју невиност.”

То је тоталитаризам, власт Великог брата. Америчка дубока држава то више и не крије.

Али њени дипломатски представници широм света и даље глуме ”просветитеље” и држе лекције о демократији онима који немају кичму да им се супротставе. Или, још горе, у случају Босне и Херцеговине, како је недавно истакао председник Републике Српске, ”америчка амбасада контролише правосуђе у БиХ, укључујући и Уставни суд који доноси одлуке супротне Уставу БиХ и на штету Републике Српске”.

Сасвим је онда оправдана и логична одлука Владе Републике Српске о прекиду контаката са амбасадама САД и Велике Британије у БиХ, која ће важити све док дотичне амбасаде ”не прекину праксу мешања у унутрашње ствари у БиХ”.

Амерички инспирисана ”хашка правда” првобитно резервисана углавном за Србе претворила се у универзално средство глобалног лова на неистомишљенике и противнике глобалистичке америчке империје и њиховог терорисања. То је назив који је иначе популарисао бивши Трампов саветник и уредник америчког интернет часописа Револвер Дарен Бити, који је још у јануару 2021. прочитао знаке времена и закључио да је, после изборне крађе и испровоцираног упада у амерички Конгрес од 6. јануара, ”70 + милиона Американаца фактички претворено у Србе из 1990-их”.

Очигледно је да англо-америчке дипломате и даље имају намеру да нас третирају као ”Србе из 1990-их” и да је за њих, као што је некад једини добар Индијанац био мртав Индијанац, једини добар Србин – послушан Србин. Стога је одлука Владе Републике Српске не само ствар дипломатске хигијене већ и националног достојанства.

Англо-амерички глобалисти своје понашање неће променити, јер им је циљ непромењен – фактичко или формално укидање Републике Српске и трајно сузбијање српског фактора уопште. Њихове ”донације” нису у циљу бољитка живота народа и државе, већ у циљу промовисања њихових (анти)вредности, финансирању њихових локалних друштвено-политичких извођача и промоцији њихових себичних економских амбиција.

Они не признају ничије интересе осим сопствених. И то се не односи само на Србе, већ и на нуклеарне и економске силе попут Русије и Кине.

Стога је од велике важности и то што се Република Српска, у границама својих могућности, све више окреће мултиполарном свету у настајању, чију окосницу чине управо Русија и Кина.

Не ради се више само о томе што су то две пријатељске силе заинтересоване за равноправну сарадњу без условљавања, које поштују постојање Републике Српске у њеном пуном дејтонском капацитету, баш као што поштују и територијалну целовитост Србије. Ради се о окретању ка нечем здравијем и ограђивању од нечег болесног.

Ево како тај глобални процес описује некадашњи британски дипломата и обавештајац Алистер Крук:

”Једноставно речено, оно што се сада одбацује и што се урушава на глобалном нивоу јесте процес преласка западне либералне културне револуције из стања обичног супарништва у пројекат који није само усмерен на одбацивање претходних културних форми већ на њихово потпуно брисање. Појављује се нови морално-културни сензибилитет, чак и ако се формалне институције религије осипају. То је оно што сада артикулишу председници Си и Путин… Руско тихо обнављање православља и кинеско обнављање таоистичких и конфучијанских вредности као могућих оквира за регулисање модерног технолошког друштва отворили су, у не малој мери, пут преображају и променама које су захватиле свет.”

Другим речима, осим што нуде равноправнији, мултиполарни модел међународних односа, Русија и Кина нуде и повратак темељним људским вредностима. И то не обавезно и искључиво својим, већ оним вредностима које одговарају традицијама и историји сваког појединачног друштва или цивилизације.

И у том погледу се Република Српска све више окреће мултиполарном свету заснованом на традиционалним вредностима.

Недавно је најављен закон о забрани прилаза ЛГБТ особа образовним институцијама, а Милорад Додик је такође изјавио да је за њега ”неприхватљив” и закон о истополним браковима.

Руководство Републике Српске се заправо понаша по обрасцу за којим су током 1990-их толико патили овдашњи ”либерални” кругови – као сав нормалан свет. Који данас чини преко 80% светског становништва.

И више, нажалост, не станује на Западу.