Прочитај ми чланак

Краснићи у Хагу: Оптужница је увреда за мене; Срби су криви за геноцид

0

У СУДНИЦИ Специјалног суда данас је саслушан Јакуп Краснићи.

Саслушање можете погледати на приложеном видео-снимку:

12:00 Био сам присиљен да се борим за слободу Косова

– Ја нисам криминалац, ја сам интелектуалац, завршио сам високе школе и био професор. Био сам присиљен да се борим за слободу Косова. Нисам никоме нанео неправду, и није ми јасно зашто се то мени сада ради, овом процедуром која се спроводи у Хагу.

11:50 Не осећам се кривим

Не осећам се кривим и нисам крив – рекао је Краснићи.

11:44 Са највећим задовољством сам обављао дужност портпарола ОВК

Најпре сам одлучио да не ангажујем адвоката, јер сам уверен да ми није потребан, али сам га унајмио због породице. Нисам одговоран ни за шта од ових оптужби. моје дужности су биле јавне, био сам портпарол ОВК и то сам радио са највећим задовољством, касније министар.

– Не бисмо били у стању да ослободимо Косово и формирамо државу без међународне подршке – рекао је Краснићи.

11:40 Хапшен сам 1978. године

Не бих био чак ни по српском тужиоцу Вукчевићу који је рекао да нисам у служби криминалних организација и све ово што се мени упућује треба са упутити Београду. Он је рекао и да је хапшен 1978. године јер је био против режима у Београду, и да су тада били бољи према њему него сада у Хагу.

11:37 Стварали смо државу са САД

Ухапшен сам 4. новембра, ви нас зовете учесницима у Удруженом злочиначком подухвату. Никада у животу, ни у једниом случају нисам се понашао према људима на онај начин на који су се према мени понашали у притворсјкиој јединици и у превиозу до ове зграде. У рату смо се борили против Срба који су учинили геноцид. Ја сам се политички борио против Србије и никада нисам радио ништа против цивила. Ви сте у овој оптужници покушали да поделите Албанце на католике и муслимане. То је увредљиво. За мене, породицу и другове који смо се дуго борили је увреда за нас што нас тужилац означио као део УЗП. Ми смо себе подредили томе да створимо државу у вези са НАТО, САД, и Уједињеним нацијама. Ми смо били ослобилачки подухват за стварање државе, а злочиначки подухват су били Срби и власти у Београду.

11:56 Тражиће да га пусте на слободу

11:33 Борили смо се против Срба који су починили геноцид

Ми смо се борили против Срба који су починили геноцид на Косову. Никада се не бих прикривао као неко ко је починио злочине, никада нисам радио ништа против цивила – рекао је Краснићи.

11.31 – Краснићи: Прочитао сам и разумео

Краснићи је након што му је прочитано шта му се ставља на терет, рекао да може да прати суђење на албанском.

Судија за претходни поступак Николас Гију је објаснио да се прво појављивање пред судом тиче читања оптужнице, а да он може да се изјасни о њој у року од 30 дана. А, уколико жели да се изјасни може и одмах.

Краснићи је рекао да је одбио оптужницу, тачније део 4. новембра 2020..

– Прочитао сам је и разумео – рекао је Краснићи.

11.26 – Чита се оптужница против Краснићија

Краснићију је прочитана је оптужница за коју га терете. Претпретресни судија му је објаснио правила и такође питао Краснићија да ли је прихватио оптужницу на албанском језику којим је говорио.

Он се терети за злочине против човечности – прогон, затварање, произвољно лишавање слободе, друге нехумане поступке, сурово поступање, мучење, убиство, присилни нестанци лица од априла 1998. до 1999. на више места – Баре, Бајгора, Лапаштица, Подујево, Дреновац, планина Бериша, Лапушник, Урошевац, Гњилане, Јабланица, Ђаковица, Качаник, Клечка, Ликовац, Клина, Ново Брдо Злаш, Приштина, Сува Река, Витина, Кахан и Кукеш у северној Албанији.

Дела су се спроводила у системској акцији над онима који су означени као противници ОВК и они који су имали везе са пропадницима српских односно југословенских снага. Он се терети као претпостављени и ученик.

11.11 – Почела сесија против Краснићија

Бивши портпарол ОВК Јакуп Краснићи појавио се пред судијом Специјалног суда.

Оптужница против њега потврђена је 26. октобра 2020, а терети се за ратне злочине и злочине против човечности према међународном праву, за различите облике кривичне одговорности.

Они су, поред Реџепа Сељимија и Кадрија Весељија, оптужени за ратне злочине, злочине против човечности, убиства, мучења, прогоне, принудна затварања над најмање 400 људи.

У обавештењу на сајту суда написано је да садржај судског заседања може бити узмемирујући за неке гледаоце и да саветују опрез.