Прочитај ми чланак

Како се гласало у Савету Европе: Шпанци уз Србију, Грци нас издали

0

Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ) препоручила је позивање Косова да постане чланица Савета Европе. ПССЕ је препоручила позивање Косова да постане чланица Савета Европе. Усвојила је закључак у складу са законом са 131 гласом против и 11 уздржаних.

Коначна одлука о чланству остаје на министарском телу ПССЕ

Председник Србије Александар Вучић рекао је раније да је писао писма 14 европских лидера у вези са разматрањем апликације самопроглашене Републике Косово за чланство у Савету Европе.

У Паризу је 27. марта одржан састанак политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе на коме је одобрена апликација Приштине за чланство самопроглашене Републике Косово у тој организацији.

Од 29 представника у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ), који су синоћ гласали против препоруке о чланству тзв Косова у СЕ, њих осморо је из Шпаније.

Против су била и четири посланика из Мађарске, два са Кипра, а од пет посланика Грчке само је један глас био против. Против је гласао и један посланик из Немачке.

Такође, против су гласала и два посланика из Француске и један из Италије. Против су били седморо чланова делегације Србије, али и Маја Вукићевић из Црне Горе, као и Сњежана Новаковић и Бранислав Бореновић из Босне и Хецеговине.

За пријем тзв. Косова у Савет Европе гласао је 131 од 171 присутног члана ПС СЕ.

Међу 11 уздржаних био је један посланик из Црне Горе, шесторо Италијана и троје Молдаваца, као и један Немац, објављено је на сајту ПССЕ.

Парламентарна Скупштина Савета Европе (ПССЕ) усвојила је синоћ препоруку да се тзв. Косову одобри да постане члан Савета Европе (СЕ) и одлучила да прати испуњавање обимне листе обавеза за приступање, од којих би питање формирања Заједнице српских општина (ЗСО) требало да буде укључено у будуц́е разматрање Комитета министара СЕ о захтеву тзв. Косова за приступање СЕ као пост-приступна обавеза.

Након усвајања извештаја Доре Бакојани, Парламентарна скупштина Савета Европе упутиће препоруку за пријем Комитету министара спољних послова, који доноси коначну одлуку и то двотрећинском већином министара или амбасадора који их представљају и који су присутни у тренутку гласања.

Састанак Комитета министара требало би да буде одржан од 16. до 17. маја у Стразбуру.