Прочитај ми чланак

И жене могу на ходочашће на Свет Гору!Ево како да дођу до Атоса,а да не прекрше…

0

У складу са Статутом Свете Горе, боравити на Атосу илити Светој гори могу искључиво мушкарци. Женама је улазак строго забрањен, а та забрана везана је за легенду заснивану на догађају који се десио у ИВ веку на подручју садашњег манастира Ватопед.

Ипак, жене могу доћи на ходочашће, наводи Athos.Guide

FOTO: PRINTSCREEN

 

Данас жене које желе да осете светост овог места могу да оду на крстарење око Свете Горе. Бродови плове уз саму обалу Атоса где се налази неколико приобалних манастира, тако да путници имају прилику да уживају у њиховој лепоти и направе фотографије за памћење.

За оне који не могу да посете Атос, светогорски монаси доносе иконе и мошти светаца на бродове! Тако да жене буквално могу да се „споје“ са Светом гором у тренутку када брод пристане, само што са њега не могу да сиђу. Али о овој могућности многи заправо не знају!

FOTO: PRINTSCREEN

Иначе, према легенди, Гала Плацидија (око 388 – 27. новембар 450), ћерка византијског цара Теодосија Великог (владао је од 379. до 395. године н.е.) стигла је на Свету Гору да се диви лепоти храма који је саградио њен отац у част чудесног избављења његовог брата, царевића Аркадија. Ушавши у храм, Плацидија је чула глас који је долазио са иконе Пресвете Богородице, који јој је наредио да напусти Свету Гору и да се више не враћа.

Могу се наћи подаци да су жене пастира са својим мужевима у периоду од 1081. до 1108. године често пролазиле тим крајем реметећи тако поменуту забрану.

И онда стижемо до 1345. године када је царици Јелени ипак дозвољено да посети Свету гору за шта је монахе Хиландара цар Душан даривао. Такви записи могу наћи.

Била је на Атосу 1404. и супруга последњег византијског цара Јована ВИИИ Палеолога, а 1905. и руска принцеза Татјана Романова, која се недуго затим и замонашила именом Тамара, док је 1929. тамо боравила и грчка мисица Алики Дипларакоу, која је била проглашена и за најлепшу жену Европе.

Било је ту још неких кршења забране, а последњи је забалежен 1990. године када је на тло Свете горе крочила грчка новинарка Малвина Карали камуфлирајући се у мушкарца.