Прочитај ми чланак

Хрватска – стављају тачку на геноцид над Србима: Нови закон брише српске избеглице

0

Нови законски предлог полицији даје овлашћења да брише из евиденције оне који не живе на пријављеним адресама.

Пуповац тражи да се изузму сви који су обухваћени програмом повратка.

ЗАГРЕБСПЕЦИЈАЛНО ЗА НОВОСТИ

Буде ли у хрватском Сабору усвојен нови Закон о пребивалишту какав се предлаже избегли Срби могли би да буду трајно избрисани из евиденције хрватских грађана, што би био и епилог етничком чишћењу после “Олује”.

Расправа о новом законском предлогу који полицији даје овлашћења да брише из евиденције оне који не живе на пријављеним адресама изазвала је и буру незадовољства. Милорад Пуповац тражи да се изузму сви који су обухваћени програмом повратка, а реч је о Србима који су након “Олује” напустили Хрватску.

 “Могу да разумем да има у Хрватској људи којима не смета чињеница да је преко 200.000 људи отишло на тракторима, а да нико не пита што је са њима било. А онда некима смета да се појави неколико аутобуса са хиљаду или хиљаду и по бирача на локалним изборима, јер то право не могу као избеглице да остваре где сада живе”, тврди Пуповац.

Улица Јанка Бобета у Загребу
Ускоро једна од улица требала да носи име генерала Јанка Бобетка, кога су сумњичили да је водио војне акције са циљем прогона Срба. Уз Бобетка, улицу би требало да добије и генерал Звонимир Червенко, ратни начелник Главног стожера Хрватске војске.

Десне политичке странке у Хрватској на то се једноставно не осврћу. Њима смета што ће новим законом бити погођени Хрвати који су отишли у БиХ, док Пуповац тврди да је реч о сасвим другачијем проблему. “Хрвати у БиХ нису доспели као избеглице, већ је пре реч о онима који су дошли у Хрватску и добили ту држављанство.

О њима се Хрватска побринула”, каже Пуповац, уз констатацију да ће са политиком каква се сада води у Хрватској број Срба свакако падати, а не расти.

Повратак Срба у Хрватску не иде ни брзином каква се очекивала, а претње да могу да буду брисани из евиденције само би био завршни чин драме која траје више од двадесет година.

– Треба пре свега створити претпоставке да се врате они који желе да се врате. То су избегли Срби који су обухваћени програмом повратка, обнове и стамбеног збрињавања”, поручује Пуповац и предлаже да се Срби изоставе из нове законске одредбе око брисања из евиденције.

Са Пуповцем се не слаже ни ХДЗ, дојучерашњи коалициони партнер из бивше владе, па Ана Ловрин, бивши министар правосуђа, умањује цео проблем тврдњом да су и пре људи одлазили у иностранство, напуштали Хрватску “приморани којекаквим разлозима”. “У овом закону не видим ни Хрвате, ни Србе, ни Ескиме, већ хрватске држављане и за њих треба да вреди исто правило”, говори Ловринова.

 

(Новости)