Прочитај ми чланак

Да ли ћерка може наследити славу и шта се ради са одломљеним комадом колача…

0

Кренула је сезона слава, време даривања, дружења и окретања породици и драгим људима. Иако се на славу не позива, важно је испоштовати домаћина, а десиће се и тренутак када домаћин куће предаје славу сину.

Када је прави тренутак да наследник постане глава куће и преузме ову дужност на себе, даје нам одговор дипломирани теолог и психолог Дарко Николић и истиче да је то често питање и дилема.

– Одговор је дао Свети архијерејски сабор Српске православне цркве који је донео 15. маја 1985. године ову одлуку: „Будући да је крсна слава празник „Мале цркве“, то јест породице, то и најмања породица треба да је слави. Кад се син одвоји у посебно домаћинство, поготово кад се ожени, дужан је да прославља крсно име, без обзира на то што га отац слави у старом дому. У знак поштовања родитеља, тако важну ствар, као што је оснивање породице и самосталност слављења крсног имена, синови су дужни да о томе обавесте оца и замоле га да им то благослови. Ако би отац одбио или не би хтео „предати“ славу, синови треба да се обрате свештенику у месту где живе, за савет и благослов“.

Дакле, према овим речима син, чим се одвоји од куће, требало би да слави славу без обзира на то да ли је основао своју породицу или не, али уколико је син у могућности да долази у родитељски дом, онда и није обавезно да он сам обележава славу.

– Дешава се да се због запослења или пак неког другог разлога одселимо из земље у којој нам бораве родитељи и нисмо у могућности да долазимо на дан славе и заједно са њима прослављамо нашег заштитника, те је из тог разлога потребно да син започне, уз благослов оца, да прославља светитеља и заштитника његове породице. Једном када се одлучите да почнете да славите, онда је потребно то да има континуитет и да се не прекида. Уколико је син у могућности да долази у дом родитеља, онда могу прослављати заједно све до момента када син формира своју породицу и засебно домаћинство, те самим тим треба да почне да слави заједно са супругом и њиховим наследницима, јер је крсна слава заштитник огњишта и Божји благослов за укућане. По добијању благослова сина од стране оца, то не значи да отац престаје да слави славу у свом дому. Напротив, он наставља да слави заштитника дома док год је у могућности, а син почиње да слави славу у оквиру своје породице ради благостања и сваког напретка чланова своје породице.

Црква предодређује обичај да отац предаје комад колача свом наследнику, па многе занима како изгледа то предавање – где оно треба да се обави.

– Прве године, када син заснује самостално домаћинство, он долази код родитеља на славу. Кад се славски колач исече, отац из своје десне руке предаје сину део славског колача, један другом честитају славу, а отац уз најлепше жеље и благослове пожели сину да са својом женом и децом, дуго у здрављу и добром расположењу слави славу. Благосиљање славског колача и његово резање је најбоље да се обави у цркви од стране свештеника, или пак ако је свештеник у могућности да дође у дом славара, али део славског колача син свакако добија на благослов од оца, а не од свештеника. Син добија једну четвртину славског колача и тај део носи кући, подели га са својом породицом, и већ наредне године почиње да спрема колач у свом дому и да слави славу коју је наследио.

Ово је леп обичај који једна породица може да има и да обави, који обједињује једну фамилију. А шта ако не иде све по плану? Шта се дешава ако син, из неког разлога, не жели да наследи славу и да продужи овај обичај?

– Слављење крсне славе је остала једина непрекинута традиција код Срба од времена покрштавања па до данашњег дана. Много се тога променило у народном животу и обичајима, али се слава сачувала као највећа светиња нашег народа. Србин је славио славу у најславнијим данима своје историје, али исто тако и у току робовања, у рату и изгнанству, у жалости и радости, у беди и сиромаштву исто као и у временима благостања. Међутим, може да се деси да син из личних убеђења, или неких других разлога не жели да настави традицију слављења славе. Нешто најлепше што нам је Бог дао јесте слобода, могућност да бирамо да ли желимо да живимо са Њим или без Њега. У односу на то, свако ко има жељу да настави да слави славу предака то треба да чини заједно са породицом, онако како је то чинио и са родитељима, браћом, сестрама.

Све нам је саговорник лепо објаснио када је ситуација „једноставна“, али шта се дешава када породица има двојицу или више синова? Како онда отац треба да поступи?

– То је заиста велики благослов. Морам да се осврнем на ту чињеницу и искрену радост када чујем да је нека породица са више чланова, посебно деце и наследника родитеља. У односу на то ко наставља традицију и да ли је то најстарији син, могу да кажем да славу слави сваки син који по оснивању засебног домаћинства осети жељу и потребу да прославља заштитника у свом дому те затражи благослов од оца. Сходно томе, не подразумева се нити је правило да најстарији син наставља традицију прослављања славе, већ сваки понаособ, а по формирању породице и одвојеног домаћинства.

Сада се поставља питање које занима женске припаднике. Шта ако у породици нема мушких потомака, већ једна или више ћерки? Жена удајом почиње да слави мужевљеву славу, али да ли би требало и да настави своју девојачку?

– Познато нам је, како раније тако и данас, да, како се преносило презиме са оца на сина, тако се наслеђивала и слава. Али исто тако морамо да знамо колику важну улогу има жена у Цркви. Пресвета Богородица је била изабрана од Бога Оца да роди Сина Божијег ради спасења сваког од нас. Има ли веће и важније улоге од ове? То не смемо никада заборавити и морамо имати увек на уму. Међутим, ако нема мушких потомака, нема разлога да жена не може да настави да слави славу родитеља, све до момента када се уда за супруга када заједно почињу да славе крсну славу коју је супруг наследио од свог оца. Али и тада, с обзиром на то да нема мушких наследника, кћерка неће погрешити ако има жељу да обележи славу коју су славили њени дедови и отац. Уз славску свећу, славски колач и жито, у кругу породице или и пријатеља и гостију, увек може да принесе благодарне молитве заштитнику дома у којем је одрасла са својим родитељима – даје нам одговор Дарко Николић.