Прочитај ми чланак

Албански историчар против албанске историје: „Цар Душан и цар Лазар – скандалозно“

0

Историчар и писац Јусуф Буџови изјавио је да је историја Косова и Албаније у уџбеницима скандалозна, говорећи о наводном утицају "неистина српских историчара" на историју Албаније, пише Газета Експрес.

Буџови је, гостујући у програму РТВ Дукађини, оптужио Косово и Албанију за уметање наводних „историјских лажи“ у уџбенике.

„Данас је веома велики проблем јер је албанска историографија прихватила ово питање, ову њихову лаж. Говорим о институционалној историји и историји Косова, а свуда се каже цар Душан, цар Лазар, средњовековна српска краљевина и укључили су то у уџбенике“, рекао је Буџови.

Подсетимо, ово није први пут да сличне тврдње долазе од албанских историчара. Недавно је у жижи јавности био филм у ком се тврди да је већина српских светиња, заправо албанског порекла. Међутим, српски историчари су више пута одбацивали овакве тезе као неосноване и неиситините.

„Ова лаж се наставља, и сада је то укључено у истографију Косова и Албаније, у уџбенике и то је врло скандалозно и продаје се ова српска лаж као историјска истина, а није истина“, навео је у свом гостовању синоћ.

Он је окривио Академију наука Косова и Академију наука Албаније, рекавши да их „политичке привилегије“ наводе да ћуте пред, како је рекао, историјском штетом.

„Инсистирао сам, али стално сам наилазио на противљење, јер постоје два или три таква разлога: историчари који данас воде Академију наука у Албанији и на Косову, институционално говорим, углавном су идеолошког менталитета“, навео је Буџови, додавши да би уџбенике требало преправити.

Буџови је затражио заједнички научни став академија Косова и Албаније где би се решавале ове теме и прихватале чињенице за које, како наводи, „историја зна“.

Буџови је открио чињенице и студије о тим тврдњама у својој најновијој књизи „Дарданија – антика, средњи век“ која ц́е ускоро бити објављена на енглеском језику, пише Газета Експрес.