Прочитај ми чланак

Јеремићев саветник могући нови секретар НАТО ?

0

Кандидат за саветника Вука Јеремића у УН, бивши министар спољних послова Италије, Франко Фратини, најбољи је кандидат за следећег генералног секретара НАТО, потврдио је шеф италијанске дипломатије Ђулио Терци.

„Фратини има све особине да буде најбољи могући генерални секретар Алијансе, у годинама које ће, како се очекује, бити тешке и пуне изазова.“ – оценио је Терци.

Терци је италијанским новинарима рекао и да ће Фратинијева кандидатура званично бити објављена на састанку амбасадора НАТО који ће у среду бити одржан у Бриселу.

Шеф италијанске дипломатије казао је да је Фратинијева кандидатура „најјача”, јер је он „позната и веома цењена особа на међународном нивоу”.

Фратини је тренутно једини кандидат за наследника Данца Андерса Фога Расмусена, а у Савету НАТО није се чула ниједна реч против његове кандидатуре, објавио је италијански дневник „Република”.

Мандат Андерса Фога Расмусена, који је на место генералног секретара НАТО ступио 2009. године, истиче 31. јула 2013, иако је бивши дански премијер тражио продужење од годину дана, наводи италијански лист.

Након избора на функцију председавајућег Генералне скупштине УН, Вук Јеремић је објавио да ће се у његовом тиму саветника наћи бивши шефови дипломатије Шпаније, Мигел Анхел Моратонос и Италије, Франко Фратини.

 

( Србел.нет )