Прочитај ми чланак

Шкотска на путу независности

0

Шкотска ће у року од девет месеци представити предлог закона о одржавању референдума о независности, најавио је премијер Шкотске Алекс Салмонд.


Салмонд, који се залаже за окончање уније са Енглеском после 305 година, жели да изјашњавање о независности буде одржано у другој половини 2014. године, али тек треба да постигне договор са британском владом у Лондону о формулацији референдумског питања.

„Почеће рад на Предлогу закона о референдуму, чиме ће бити постављен темељ за најважнију одлуку Шкотске у последњих 300 година“, рекао је на отварању седнице шкотског парламента у Единбургу Салмонд, лидер Шкотске националне партије, а преноси Ројтерс.

Изјашњавање грађана о независности Шкотске поткопало би темеље савремене Британије, коју чине Енглеска, Шкотска и Велс. Британија и Северна Ирска заједно чине Уједињено Краљевство.

Салмонд, бивши економиста, каже да очекује да ће у року од неколико седмица довршити разговоре са британским премијером Дејвидом Камероном о детаљима референдума.

Шкотски премијер је додао да ће Предлог закона о референдуму, који представља први правни корак ка гласању, бити представљен током садашње парламентарне године, која се у Шкотској окончава у мају или јуну следеће године.

Предлогом закона биће дефинисано ко има право да гласа и како ће се гласови бројати, а биће уобличено и референдумско питање.

Салмонд жели да буде укључена и трећа опција о додељивању већих права Шкотској у случају да већина грађана буде против независности, али влада у Лондону жели јасно изјашњавање, са два могућа одговора – „да“ или „не“.

Још није решена серија важних питања, од стационирања британског нуклеарног оружја и подморничке флоте у Шкотској, до власништва над залихама од око 20 милијарди барела нафте и природног гаса у британском делу Северног мора

 

(Срна)

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!