Прочитај ми чланак

Швајцарска: У ЕУ желе само они којима нису све даске на броју

0

У Европску унију би сада могао желети да уђе само неко коме нису све даске на броју. Тако се сочно изразио, у изјави немачком недељнику Цајт (Die Zeit), швајцарски министар одбране Уели Маурер који оцењује да је Унија много изгубила на кредибилитету.

 

А за своју земљу он тврди да за друге представља успешни модел и да је ја то најбоља економија на свету.

 

Швајцарска није чланица ЕУ и своје односе са двадесетседморицом решава склапањем билатералних споразума са Унијом. Тако је, на пример, ова алпска кантонална република део шенгенског простора али не и Европског економскг простора (EEП), насталог на основу договора измедју Европског удружења слободне трговине (EFTA), и Европске уније, чији су чланови Норвешка, Исланд и Лихтенштајн (те земље су, као и Швајцарска чланице EFTA). Правила ЕУ обавезују, наиме, и чланице ЕЕП које, међутим, нису чланице Уније и зато не могу учестовати у њиховом доношењу…

 

Али, данас у ЕУ неће нико ко има све даске на броју у глави. Та заједница је јако изгубила на кредибилности, сматра овај полтичар који припада десно-популистичкој швајцарској Народној странци (SVP).

 

За разлику од ЕУ, по њему, Швајцарска се показала као модел успешне заједнице.

 

Имамо најбољу националну економију на свету. Људи се диве нашој демократији, ми смо земља коју је свуда веома поштована, додаје Маурер.

 

У ЕЕП би Швајцарској, како тврди овај популиста, било много горе.

 

Морали бисмо можда да примимо евро. Данас можемо слободно трговати са свима, у ЕЕП бисмо били ограничени. Не, ЕЕП би изазвала у нашој земљи тежак економски пад, закључио је он.

 

О ступању у ЕЕП, уз истовремено напуштање ЕУ, размишљају сада и британски евроскептици. У извештају водећег остврвског евроскептичког think-thanka Open Europe, разматрају се све могућности које се нуде Лондону у актуелној кризи у ЕУ и закључује се да је, ипак Британији боље да остане у Унији… Уколико би земља напустила ЕУ, а хтела да сачува неограничени приступ на њена тржишта, дошла би, према Open Europe, у позицију Норвешке која је везана европском регулацијом, али на њу не може да утиче.

 

 

(Балкан магазин)