Прочитај ми чланак

Донацијама из целог света скупио новац за Теслин музеј

0

Мартин Инман, творац идеје о покретању изградње Теслиног музеја, успео је месец дана пре истека рока да сакупи новац потребан за реализацију своје идеје, у чему су му помогли и држављани Србије.

Инман, творац комичног веб стрипа „The Oatmeal“ удружио је снаге са непрофитном групом „Теслин научни центар“ у Варденклифу како би очували зграду као научни центар и музеј посвећен „оцу електричног доба“. Циљ пројекта био је да се прикупи довољно новца како би се купило земљиште и средила зграда. Неопходна сума била је 1,6 милиона долара. Инман је желео да сакупи „свега“ 850.000 долара, док ће држава Њујорк донирати исту суму.Тесла је необичан херој и у САД има јако мало споменика посвећених њему. Сматрам да је то нешто што би морали да исправимо“, рекао је Инман. „Направио сам стрип о Тесли на мом сајту. Никад више „лајкова“ на Фејсбуку нисам добио у својој каријери“, каже он за ЦНН и објашњава због чега је Тесла толико омиљен широм планете.

Џејн Алкорн, председница Теслиног научног центра објаснила је да ће новац који се прикупи у ИндиеГоГо кампањи послужити за куповину земљишта и зграде али не и за чишћење и претварање зграде у музеј. Чак иако група успе да прикупи знатно више новца, она очекује да ће музеј бити отворен тек за неколико година.

Инман, који је прикупљао новац за Америчко удружење за борбу против рака и Националну фондацију за очување природе, нови пројекат назвао је „Изградимо проклети Теслин музеј“ и за шест дана, уз помоћ сајта ИндиеГоГо, прикупио је више од 920.000 долара. Међу донаторима који су помогли Инманову акцију било је и грађана Србије, а један од њих је и блогер Исток Павловић .

„Ја сам одмах донирао сто долара и позвао своје прјатеље па су и они донирали тако да смо покренули и ланац у Србији“, казао је Павловић за B92.

Инман је рекао да је шокиран којом брзином су људи поклонили толико новца за очување Теслине лабораторије. „Очекивао сам да ћемо прикупити око 20.000 до 30.000 долара и наредних шест недеља се патити. Нисам очекивао да ће сваког сата бити уплаћено у просеку 27.000 долара. То је потпуно лудо“, рекао је он.

Он је искористио потенцијал друштвених мрежа и покренуо је кампању рачунајући на подршку 700.000 обожавалаца на Фејсбуку, 300.000 следбеника на Твитеру и милион следбеника на Гугл плусу. Такође је позвао компанију „Џенерал електрик“ коју је основао Теслин ривал Томас Едисон да допринесе, а добио је и „скромну суму“ од Елон Муска, кооснивача Тесла моторса.

 „Тесла је на интернету у протеклих годину-две постао нека врста култног хероја за штребере. Мислим да многи дају новац не да би испали племенити већ јер заиста желе да га подрже“, рекао је Инман.

Варденклиф је последња званична лабораторија где је Тесла радио. Алкорн, председница Теслиног научног центра, каже да се научник касније преселио у Њујорк, али да је Варденклиф био његова последња експериментална локација. Та чињеница, као и његови напори да развије „зелену енергију“, разлог су због којег је ово место толико значајно.“Тесла је на Земљу гледао као на генератор електрицитета. Веровао је да свака планета одзвања. Ако бисте успели да разумете то одзвањање могли бисте да искористите енерију са Земље и пренесете је на било које друго место на земљи“, објаснила је она.

Дело архитекте Сенфорда Вајта, квадратна зграда од цигле првобитно је била подељена по средини и имала је две велике правоугаоне просторије које су коришћене за експерименте. Висока кула служила је као трансмитер.

„Тесла је предвидео бежичну комуникацију коју ми данас имамо са нашим мобилним телефонима и лаптоповима“, каже Алкорн. „Он је рекао да ће једног дана људи слати фотографије, поруке, речи са једног места на друго без жица.“

 

(Танјуг, Б92)