Прочитај ми чланак

ВАПАЈ СРБА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Писмо Патријарху Српском и Светом Синоду СПЦ

0

kosovo-srbi

У току посете Косову и Метохији Српко Удружење Ћирилица Београд од својих чланова из Грачанице добило је једно писмо које је старо 25 година, али је подкрепљено са преко 25.000 потписа. Писмо је уствари вапај за повратак Патријарха у Пећ.

 

Његовој Светости Патријарху Српском и Светом Архијереском Синоду Православне Цркве

„Косово је душа Србинова и његова рана незацељена, крв његова и његова молитва, његово памћење и његова колевка“.

Ове речи истичемо ми Срби Косова и Метохије, матичне земље српског народа, средишта Српке Цркве и изворишта српске културе и заточеништва правде и слободе. Са тим речима протестујемо на скуповима по Косову и Метохији, у Београду и широм наше земље, притив неправде, насиља и геноцида које се овде над нама и нашим светињама спроводи деценијама.

Ове године на великомучеником Косову прославићемо ШЕСТОТИ ВИДОВДАН, дан славне Косовске битке и свети спомен мученичке смрти великомученика Лазара Косовског и осталих косовских мученика и новомученика, „за крст славни и слободу златну“. Тада ћете доћи и Ви Ваша Светости, као наследник Светог Саве и свих Пећких патријарха српских, заједно са осталим нашим владикама, свештенством и верницима, јер ће на трагично Косово у ово трагично време доћи многи Срби са свих страна света.

patrijarsija-spc-1344779143-197118

Поздрављајући Вас као Патријарха Пећког и Свесрпског желећи Вам добродошлицу, ми Косовскометохијски православни Срби упућујемо Вам молбу и жељу Срба одавде и одсвуда од Косова до Јадовна : да се Столица Српског Патријарха опет врати у Пећку Патријаршију, у заједнички дом и духовно огњиште свег српског народа кроз векове и данас.

Дознали смо да ће о Шестотом Видовдану у Манастиру Грачаници бити одржан сабор сви српских владика, па Вас молимо синовски да одлука о повратку сталног боравка Српског Патријарха Пећког буде тада донета на Косову.

Молимо Вас да рачунате на нас Косовскометохијске Србе и нарочито младе Србе и Српкиње решене да живимо и умиремо на светом косовском разнојишту, за веру Христову и име Србиново, јер смо народ Светог Саве и заточеници Кнеза Лазара и општег нам  Косовскометохијског опредељења.

У нади да ћете наш глас и позив услишити и таквом одлуком Српство подржати, желимо Вам свако Божије и људско добро као и мир и добру вољу свим људима, посебно православним Србима нашег свеопштег црквеног и народног Сабора на Косову и Метохији о Видовдану 1989. године.

Молимо за благослов Српског Патријарха и Светог Синода. На Косову  пред 600-ти Видовдан одани Вам синови Косова и Метохије.

 

Као што видите писмо је и данас актуелно.

(Српско Удружење Ћирилица Београд)