Прочитај ми чланак

Америчка манипулација: „Гаспром” губи снагу

0

„Вашингтон пост”: руски џин нема одговор на драматичан пад цена гаса на светском тржишту.
Вашингтон – Ни код куће ни у иностранству, највећа компанија Русије не показује да има решење за проблем са којим се суочава: драматичан пад цена гаса на светском тржишту, што је пре свега резултат рапидног развоја америчких налазишта у којима се гас експлоатише из шкриљца. Иако највећи светски произвођач природног гаса, „Гаспром” се „успавао” не инвестирајући довољно у истраживања и развој и игноришући промене које трансформишу ову индустрију.

Ово је дијагноза у опширном тексту „Вашингтон поста” који указује на растуће проблеме у компанији која је у већинском власништву руске владе и која је кључни актер како руске економије, тако и њене политике.

„Гаспром” у руском извозу учествује са 12 одсто, док опорезивања фосилних горива у буџету руске владе учествује са чак 60 одсто.

Компанија додуше у овом моменту има прилично пара: 2011. је инкасирала профит од 44 милијарде долара, али ће он у овој години бити мањи за више од 23 одсто. Према речима руског министра за економски развој, компанија би могла да буде у озбиљним проблемима већ почетком 2014. због конкуренције јефтиног гаса из шкриљца.

„Упркос томе, по налозима Путина, она наставља са веома прецењеним пројектима који служе политичким сврхама, а који вероватно никад неће бити исплативи. Главни међу њима су два амбициозна подморска гасовода ка Европи, који нису оправдани ни са становишта понуде ни потражње”, констатује „Вашингтон пост”.

Скептични према изгледима „Гаспрома” су, према овој анализи, и приватни инвеститори: иако је званично објављени профит компаније прошле године надмашио онај „Ексон мобила”, њена берзанска вредност је само око четвртине америчког нафтног гиганта. Према рачуници агенције Блумберг, „Гаспром” је у августу испао из клуба 20 највећих корпорација света.

 

„Гаспром” мења рачунице

Москва – Руско министарство економског развоја смањило је прогнозу извоза и цену руског гаса од којег се формира већина прихода „Гаспрома” али и велики део буџета руске државе, преноси Ројтерс.

Како се наводи, током ове године планиран је извоз 193 милијарде кубних метара гаса, да би до 2015. извоз био повећан на 209 милијарди. У априлу су процене износиле 212 милијарди за 2012. и 253 милијарде за 2015. Очекује се да ће просечна цена гаса, ван граница Заједнице независних држава, до краја године пасти на 393 за хиљаду кубних метара, да би до 2015. пала на 366 долара. Претходне рачунице говориле су о 439 долара за 2012. и 390 долара за 2015.

 

( Политика )