Прочитај ми чланак

ЗОРАН ЧАЛИЈА ЧАРЛИ: „Цариградским друмом“

0

У галерији Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС) у среду 07. новембра 2018. године са почетком у 19 часова биће отворена изложба слика Зорана Чалије Чарлија под називом „Цариградским друмом“.

Изложбу ће свечано отворити историчар уметности Никола Кусовац. Специјални гости изложбе биће: „Метохијски жубори“, деца из Велике Хоче и Ораховца и њихов професор музичког васпитања Гаврило Кујунџић.

Зоран Чалија Чарли

Рођен у Скопљу 1963 год. Завршио ФЛУ у Београду На одсеку- Сликарство-дипломирао у класи проф.Мирјане Михач 1989 год. Покретач низа хуманитарних акција. Један од оснивача хуманитарне аукције „Звона метохије“. Активно ради и ствара од 1984. године до данас, како у Србији тако и у иностранству.

Зоран Чалија се у галерији Удружења ликовних уметника Србије представља најновијим сликама „Цариградским друмом“ које се надовезују на пређашње опусе „Византија“ и „Служити љубави“. То су његова ликовна „пропутовања“ кроз различите садржаје који откривају његова размишљања и лична преиспитивања у тренутку настанка дела. Његова поетика је аутентична а искораци у нове теме показују отвореност и виталност духа који радознало посматра свет око себе.

„Све што је урадио и што ради као социјалнo брижна и ангажована личност, кога ране његовог рода боле, односно као свестрани уметник, сликар, вајар, сценограф, редитељ, ликовни педагог, организатор, доброчинитељ и  шта све још не, Зоран Чалија, или од  милоште Чарли, који  је управо на средокраћи животног века, само је још једна потврда оне једноставне тајне Малог принца која гласи: “Човек само срцем добро види“.“ – историчар уметности Никола Кусовац.

„Овом серијом слика уметник нам потврђује аутентичност свог ликовног поступка у коме доминира духовна субстанца његове уметничке ортодоксије, која је отпорна на текуће стилове негације слике, у намери да свој ликовни поступак стави у службу вишег духовног садржаја, као што су то својевремено чинили српски иконописци и творци ранохришћанских фресака.“ – академски сликар, историчар уметности Лазар Димитријевић. 

„Свестан својих корена и духовног наслеђа, а истовремено ослушкујући етос свог креативног бића, Чалија кроз уметност даје одговор на изазове које намећу свакодневне ситуације. У том контексту треба посматрати његову рецентну продукцију у којој је јасно наглашена духована спона са Византијом и православљем.“ – историчар уметности  Оливера Вукотић.