Прочитај ми чланак

Завештање Милана Кашанина

0

M-Kasanin-Мудри Милан Кашанин, човек који је преживео два светска рата, пред своју смрт, 1981. године, предвидео је крвави распад Југославије, али га нису разумели.

Дубоко у болести, на самртној постељи, Милан Кашанин је наслутио слом који ће доћи десет година после његове смрти (умро је 1981. године):
„Често се питам: зашто смо се ја и моји изгинули другови борили за ослобођење Јужне Србије, за стварање Југославије. Покопали смо Велику Аустрију, али она васкрсава будућу Велику Хрватску.

То што Хрвати раде од стварања Југославије је ужас један и нико томе да стане на пут. Још увек говоре као Радић да су они за стварање културе, а Срби да гину ратујући. Молим вас, да ли знате да је Загреб проглашен за град-херој? Да ли зато што је први положио оружје при уласку Немаца 1941. године да би злогласне усташе започеле покрштавање и клање јадних Срба, које не памти савремена историја.

Сада тај геноцид, наравно, негирају, фалсификује се чак и број јасеновачких жртава, хоће Степинца да прогласе за свеца, којег су сахранили свечано у олтару загребачке Катедрале.

Свашта се у нас дешава као и по свету, ту човеку памет стаје. И зато сам ја највише клонуо, жао ми је младих поколења, покушавам да не мислим шта нас тек чека…“

(Из књиге Косте Димитријевића Разговори са Миланом Кашанином)

event-photo-kasanin